Rusi u Nišu-Došli da ostanu

Kada je pre šest i po godina došla prvi put u Niš, Oksana Ciganova nije ni slutila da će kroz par meseci postati stanovnik tog grada.

„Obožavam Niš“- reči su kojima Oksana započinje svoju priču. U vreme kada svi tražimo šansu za novi i drugačiji život van Srbije, prava je retkost čuti da je neko sa strane došao i ostao zauvek u našoj zemlji.

Upravo na tako nešto odlučila se Oksana Ciganova, koja je na preporuku drugarice odlučila da prvo poseti, a potom se i preseli u Niš.
„Prvenstveno sam došla jer mi je pored drugarice, nakon sinovljeve operacije lekar savetovao da odem na mesta koja poseduju termalne lekovite vode. Na nagovor drugarice, malo smo više istražile i otkrile čuvenu Nišku i Ribarsku Banju.“ – govori nam Oksana.

Oksana je sa mužem i dvoje dece, došla u Niš i nakon samo dve nedelje, uspeli su da zavole ovaj grad, energiju i ljude. „Prve promene sam primetila kod svoje dece. Raspoloženje i pozitivna energija, nije nešto čega nije bilo u Rusiji, ali  u znatno manjoj količini. Krivac za to mislim da su temperature i vremenske prilike karakteristične za Rusiju. Ne mogu opisati koliko je meni prvi dolazak u Nišu prijao.“
Sin Jaroslav koji ima 12 godina već uveliko pohađa osnovnu školu, dok je ćerka Paulina na fakultetu.
„Hrana i ljudi. Te dve stvari su mi prva asocijacija na Niš. Tako sam i posle tri meseca rešila da sa porodicom spakujem stvari i dođem baš ovde.“ – nasmejano nam kaže Oksana.

Oksana ne krije da se oseća kao da je ovde i rođena, spska muzika i kafana joj nisu strane, te vrlo rado ih posećuje. Jezik je naučila kroz filmove i muziku.
Od pre par godina Oksana i njena porodica odlučili su da otvore radnju sa ruskim proizvodima.

„Želeli smo da i Nišlije probaju originalne ukuse Rusije i sa njima podelimo najkvalitetnije od pića, slatkiša i čajeva. Mogu da se pohvalim da je Niš prvi grad iz Jugoslavije koji uvozi ova ruska pića. Među njima je i čuveni ruski kvas Nicola…“- kaže Oksana. Na pitanje da li često odlaze za Rusiju, Oksana kaže da idu ponekad, ali da to nije zbog udaljenosti već zelja da vreme provode u Nišu.

„Ruski način života je postao previše brz za nas, sada tamo odlazim kao turista, dok je moj dom postao Niš. Planiramo da ostanemo ovde zauvek  i nastavimo da šaljemo divnu sliku ostalima u  Rusiji, nadajući se njihovom dolasku.“

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Jedan komentar

  1. I ja se lepo osecam u Srbiji, samo kada nemam finansijskih problema, tada mi sve smeta! Ma sam sebi smetam! 🙁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.