nedelja , 28 novembra 2021

Ručni rad i ljubav su moja tajna dugovečnosti

“Samo rad me održava, to je moja tajna dugovečnosti i vitalnosti.” – poručuje svima Ljubica Stanković, 83-godišnja majka, baka i prabaka.

Plete više od pola veka, iza sebe ima 4 ćerke, 3 praunuka, a za ljubav prema pletivu i ručnom radu zahvalna je svojoj majci.

Od 5. godine pletem, taman kad sam krenula da čuvam ovce, baš skoro sam završila 30. par čarapa kojima sam ove zime obezbedila toplotu svim generacijama..od najmlađih pa do najstarijih.

Ljubica ne krije da je kroz život prošla mnoge stvari,  ružnih i lepih ali su je najbliži uvek održavali energičnom i istrajnom. Kaže da se ljubav, ljubavlju vraća i da je to jedan “začaran krug” u kome međusobna podrška i pozitivan duh uvek pobeđuju.

This slideshow requires JavaScript.

Prede, plete i to čak od davno zaboravljenog materijala, takozvanog prtenog platna  koje je dobijeno od konoplje, koja se u našim krajevima, celom Balkanu, Mediteranu, Maloj Aziji, Rusiji, Indiji, gajila i prerađivala od pamtiveka.

Gazdare, odakle je naša današnja sagovornica, najveće je selo u opštini Medveđa i za koje važi da mladi iz njega ne odlaze, već zajedno oživljavaju i rade na procvatu zajednice.

Baka Ljubicu to veoma raduje jer kako kaže, na kome će sve to ostati ukoliko bi svi otišli, ručni rad i tradicija je nešto što naš kraj izdvaja i ponosimo se time.

Volje i želje za izradom čarapa, stoljnjaka, prostirki pa čak i haljina ima na pretek, tek je samo povremeni bol u kičmi podseti da je dugo u ovom poslu, ali da nema nameru da prestane.

Materijale nabavljam u gradu i okolnim mestima, hvala Bogu pa imam unuke i praunuke koji mi se uvek rado nađu kao pomoć dok biramo materijale i smišljamo šta bih sledeće mogla da radim. ”

U braku je više od 50 godina, i kaže da je jako bitno da kroz čitav život i bračnu zajednicu, partneri budu potpora jedno drugom.. “- u kojim god vremenima ljubav i poštovanje je uvek bilo i biće najbitnije...” – kaže Ljubica

 

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Završena velika akcija doniranja hrane – Priznanje kompanijama

Kompanija MK Group sa članicama dobitnik je priznanja za doniranje hrane najugroženijima, doprinos borbi protiv …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.