Rogač-blago sa Mediterana

Rogač (Ceratonia siliqua) je zimzeleno drvo ili žbun iz porodice bobova (Fabaceae), poreklom iz Mediterana. Gaji se od davnina, a cenjena je zbog svojih plodova.

rogac mahunaNjegov prirodni oblik pronađen je u Južnoj Anadoliji, na Kipru, u Siriji, Grčkoj, Španiji, Maroku , Tunisu, Alžiru, Libiji i Izraelu. Konzumira se od davnina, a takođe je poznat i kao hleb Svetog Džona ili rogač. Osušeni rogač kao voće se tradicionalno konzumira na jevrejske praznike, a sok uzimaju Muslimani, tokom Ramazana.
Koristi se kao zamena za izradu raznih proizvoda kao što su peciva, čokoladice, grickalice, žitarice, mlečni proizvodi kao i proizodi i pića koja sadrže kakao.rogac seme

Rogac je dobar jer pomaže varenje, smanjuje holasterol, bogat je kalcijumom, poboljšava varenje, poboljšava krvni pritisak,sadrži vitamin E, bogat nerastvorljivim vlaknima, sadrži kalijum i magnezijum i bori se protiv osteoporoze.

Rogač kao prevencija od rakarogač plod
Rogač je pokazao da je toksičan za ćelije raka, posebno onih koje se odnose na rak grlića materice.
To u kombinaciji sa aktivnošću antioksidanata polifenola koji sakupljaju opasne slobodne radikale iz celog tela i sprečavaju rak i druge bolesti, čine rogač veoma korisnim dodatkom u vašoj liniji odbrane protiv raka.

Pomoć kod gubitka težinerogač mahune

Vlakna koja su pronađena u rogaču su nešto posebno, u smislu da sprečava lučenje hormona koji šalje poruku telu da je gladno, vrlo često i kada to nije slučaj, posle jela. To znači da rogač može smanjiti šanse za prejedanje a samim tim i pomogne u procesu mršavljenja.

Rogač ima u sebi prilično veliku količinu zasićenih masti zato treba jesti umereno, ali osim toga, on je izuzetno zdrav  dodatak vašoj ishrani. Uživajte!

 

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.