Rogač-blago sa Mediterana

Rogač (Ceratonia siliqua) je zimzeleno drvo ili žbun iz porodice bobova (Fabaceae), poreklom iz Mediterana. Gaji se od davnina, a cenjena je zbog svojih plodova.

rogac mahunaNjegov prirodni oblik pronađen je u Južnoj Anadoliji, na Kipru, u Siriji, Grčkoj, Španiji, Maroku , Tunisu, Alžiru, Libiji i Izraelu. Konzumira se od davnina, a takođe je poznat i kao hleb Svetog Džona ili rogač. Osušeni rogač kao voće se tradicionalno konzumira na jevrejske praznike, a sok uzimaju Muslimani, tokom Ramazana.
Koristi se kao zamena za izradu raznih proizvoda kao što su peciva, čokoladice, grickalice, žitarice, mlečni proizvodi kao i proizodi i pića koja sadrže kakao.rogac seme

Rogac je dobar jer pomaže varenje, smanjuje holasterol, bogat je kalcijumom, poboljšava varenje, poboljšava krvni pritisak,sadrži vitamin E, bogat nerastvorljivim vlaknima, sadrži kalijum i magnezijum i bori se protiv osteoporoze.

Rogač kao prevencija od rakarogač plod
Rogač je pokazao da je toksičan za ćelije raka, posebno onih koje se odnose na rak grlića materice.
To u kombinaciji sa aktivnošću antioksidanata polifenola koji sakupljaju opasne slobodne radikale iz celog tela i sprečavaju rak i druge bolesti, čine rogač veoma korisnim dodatkom u vašoj liniji odbrane protiv raka.

Pomoć kod gubitka težinerogač mahune

Vlakna koja su pronađena u rogaču su nešto posebno, u smislu da sprečava lučenje hormona koji šalje poruku telu da je gladno, vrlo često i kada to nije slučaj, posle jela. To znači da rogač može smanjiti šanse za prejedanje a samim tim i pomogne u procesu mršavljenja.

Rogač ima u sebi prilično veliku količinu zasićenih masti zato treba jesti umereno, ali osim toga, on je izuzetno zdrav  dodatak vašoj ishrani. Uživajte!

 

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.