utorak , 13 aprila 2021
Miloš sa porodicom

Rođendan prve srpske “bebe iz epruvete”

Vranjanka Slavica Trajković je  27.juna 1987. godine u na klinici u Narodnom frontu u Beogradu na svet donela zdravog dečaka Miloša i kako su tadašnje novine pisale bio je to „revolucionarni“ poduhvat lekara, jer je Miloš prva „beba iz epruvete“ rođena u Srbiji.
Prati me to kroz ceo život, mada meni to ne znači puno imao sam divno detinjstvo okružen sam ljubavlju porodice i generalno ništa me ne razlikuje od svih mojih drugara.Ali, eto u medicinskoj dokumentaciji piše da sam ja prva beba začeta veštačkom oplodnjom i to me prati kroz ceo život, taj epitet „prve bebe iz epruvete“ je sastavni deo mog života i često povod za šalu u mojoj porodici. Danas je ovo postalo sasvim normalno ali za to vreme je kažu moji roditelji bilo novo i neobično medicinsko dostignuće, kaže Miloš koji se i sam ostvario kao roditelj.
Seća se i da su ga roditelji upoznali sa doktorom Milenkom Proročićem iz Beograda, koji je sve vreme vodio majčinu trudnoću i prisustvovao porođaju.
Bio je to dirljiv susret, a ja sam bio ponosan kada sam čuo da sam bio revolucionarna beba, veli ovaj mladi čovek koji je ponosan na svoje roditelje a posebno na majku Slavicu koja se od steriliteta lečila 14 godina. Miloš ima i godinu dana  mlađeg brata Marka koji je začet prirodnim putem.
Inače, prva beba iz epruvete na svetu rođena 25. jula 1978. godine u Velikoj Britaniji. Reč je o devojčici Luis Džoj Braun. Vest o njenom rođenju obišla je ceo svet i tada stvorena nada za milione parova koji do tada nisu mogli da dobiju decu. Godine 1977. njena majka Lesli se podvrgla eksperimentalnoj proceduri oplodnje,pre toga kako piše inostrana štampa bilo je oko osamdesetak bezuspešnih pokušaja.

Takođe pročitajte

LUCHA T8 – Kako da harmonizujemo um, telo i duh

U ovom savremnom dobu i ubrzanom tempu života skoro svakodnevno osećamo iscrpljenost, stres, glavobolje, napetost …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.