subota , 1 aprila 2023

Roditelji za decu – Sistemska rešenja za mlade

„Priključi se i ti. Važno je!“, slogan je kampanje koju mreža organizacija koje sprovode omladinski rad u Srbiji – NAPOR pokreće na nacionalnom nivou kako bi informisala roditelje o mogućnostima za uključivanje u procese donošenja odluka za mlade u svojoj zajednici.

Činjenica je da u procesima izrade javnih politika za mlade roditelji nisu prepoznati kao akteri i nisu konsultovani oko uvođenja mera za rešavanje brojnih pitanja koja se tiču mladih. Time je izostavljena njihova perspektiva što dovodi to toga da javne politike u velikoj meri nisu u skladu sa realnim potrebama mladih i ne razvijaju podržavajući odnos, što potvrđuju različita istraživanja i studije. Upravo zbog toga važno je da uključimo roditelje u sve faze kreiranja politika za mlade – od definisanja problema do merenja učinka.

This slideshow requires JavaScript.

Zbog toga su PROTECTA i Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada NAPOR zajedno ovog vikenda organizovali radionicu – razgovor sa roditeljima mladih od 15 do 25 godina, kako bi ih edukovali, informisali i pitali vezano za probleme i potrebe mladih u gradu. Radionica je u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša održana u Oficirskom domu, i okupila je dvadesetak zainteresovanih roditelja i predstavnike nekoliko organizacija za mlade i gradskih institucija.

Šta je omladinski rad, koji su standardi omladinskog rada, Ko su subjekti omladinske politike na lokalu, da li postoje mehanizmi kako se roditelji uključuju u donošenje na nivou grada vezano za mlade su samo neke od tema koje su pokrenute na ovoj radionici.

O svemu ovome su sa roditeljima govorili predstavnici PROTECTA-e, kancelarije za mlade, zdravstvenih institucija, organizacija koje sagledavaju probleme mladih sa invaliditetom.

Radionica u Nišu je deo nacionalne kampanje koja se održava u isto vreme u desetak gradova u Srbiji.

“Važno je! Sistemska rešenja za mlade” je dobio podršku projekta  Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.
„Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou.

Takođe pročitajte

Ovacije za “Munje opet”

Svečana premijera dugoočekivanog nastavka kultne komedije Raše Andrića „Munje” pod nazivom „Munje 05″ održana je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.