Rođeni Nišlija svoj legat zaveštao Leskovčanima

Vukosava Popović ispunila je poslednju želju svog supruga slikara Jovana Popovića i njegovih dvadeset umetničkih dela, ulja na platnu poklonila je leskovačkom Narodnom muzeju. Popović, koji je preminuo pre četiri godine u 88.godini života, bio je autor prve slike modernog izraza u Leskovcu, pokretač i aktivni učesnik gradskog likovnog života i jedan od najvećih umetnika u istoriji leskovačkog slikarstva. Govorio je da slika svoj unutrašnji svet, pa pitanja gde nalazi inspiraciju za njega nisu imala mnogo smisla.

jovan popovic legatJovan Popović je rođen 1925. godine u Nišu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio 1951. godine u klasi Ljubice Cuce Sokić i Koste Hakmana. Prvu samostalnu izložbu imao je dve godine kasnije, a poslednjom je obeležio 65 godina karijere. Radio je kao dizajner u leskovačkom preduzeću „Zele Veljković“, a penziju je dočekao u leskovačkom Domu kulture.

Najveći broj poklonjenih dela je stvarao pred sam kraj svog života. Popović je slikao i u dubokoj starosti, jer drugačije, kako je govorio, nije znao, ni mogao, da započne dan. Slikarstvo je bilo njegova nasušna potreba.

„Imali smo mi mnoge velike ljude. Čini mi se da ovaj grad u tom smislu nije nešto uradio, ne samo prema njemu. Međutim, Jovan je ipak mislio da je velika stvar to što je dobio atelje i u znak zahvalnosti je svake godine opštini poklanjao po jedno svoje delo, a ovaj legat je hteo da ostavi mlađim generacijama, jer je smatrao da će na taj način naučiti nešto novo. Ako ništa drugo, da vole svoj grad i da nešto učine za njega, izjavila je Vukosava Popović.

Vladimir Đorđević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu najavljuje da će ovaj legat biti predstavljen i u drugim gradovima Srbije.

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.