utorak , 7 februara 2023

Ribolovac zaljubljen u antikvitete i knjige

Naizgled obična ulica u Nišu, ukoliko ste njome prolazili i zapazili malo bolje, pogled vam je sigurno odvukla kućica koja datira još sa početka prošlog veka, jednostavna bela, bogata cvećem i zelenilom. Upravo u dvorištu te kuće, nasleđene od svog oca Dragoljub Pintenović je rešio da napravi kutak za razmenu i kupovinu raznovrsnih predmeta.

Dugogodišnji kolekcionar i ljubitelj knjiga Pintenović Dragoljub poznatiji kao Ganja, odlučio je da svoju ideju o kupoprodaji knjiga sprovede u delo. Na nesvakidašnji način ukoliko ste i sami ljubitelji umetnika, antikviteta i knjiga i želite da kupite ili razmenite iste, dvorište Ganje u Drvarskoj ulici je pravo mesto za vas.

Prvu ribolovačku radnju u Nišu, u ulici Nikole Pašića 83′ godine sam otvorio i radio 17 godina, sve do 2000. godine. Odlučio sam da je preselim na samo stotinak metara u porodičnoj kući koju sam uredio za potrebe jednog lokala, a kroz koju je prošlo čak 5 generacija.” – pasionirani ribolovac i knjigoljubac Ganja se priseća kako je sve to počelo jednog dana dok je preuređivao svoju ličnu biblioteku.

Rešio sam da jednog dana prebrojim svoju kolekciju i došao do zapanjujućeg broja od oko 6000 knjiga. Tom prilikom sam uvideo da posedujem i dosta duplikata, a kako sam želeo da nastavim da obogaćujem svoju kolekciju, pomislio sam da bi razmena knjiga i prodaja bio dobar način.”

This slideshow requires JavaScript.

Još kao dete, od drugog razreda osnovne škole Dragoljub je predano sakupljao knjige, a to čini i dan danas. U njegovoj bogatoj kolekciji kako kaže Ganja se nalazi raznovrsna literatura od klasika, ruskih, francuskih, nemačkih, engleskih do savremenih pisaca modernog doba. Među omiljene izdvaja Artura Klarka i Agatu Kristi. “Deo knjiga čuvam kod brata, gde sam namenski i uredio ceo sprat u kući kao biblioteku. Jedan deo je i ovde sa mnom gde ih i izlažem i razmenjujem. Žao mi sto nisam ranije došao na ovu ideju ali ipak drago mi je da sam sada u tome.”

U neobičnom kutku Dragoljuba Ganje možete pronaći autentične predmete počevši od nakita, porcelana, posuđa pa sve do reprodukcija poznatih slika i enciklopedija.

Nakon ideje da razmenjujem, prodajem knjige odlučio sam da u sve to ubacim i slike, antikvitete i evo već godinu dana radim, zadovoljan sam, imam već svoj krug mušterija koji je lagano krenuo da se širi i zaista mi je drago da se na takav način povezuju ljudi.
Malo sam iskren da budem razočaran frekvencijom mlađih generacija ali verujem da ima nade, i da će razmena knjiga i umetnina postati novi trend među omladinom.

Vrlo često se dešava priča nam Dragoljub da ljudi kada prvi put zapaze dvorište i sam sadržaj u njemu, bojažljivo gledaju jer nisu sigurni da li je otvoreno za posetioce i tek kada dobiju povratnu informaciju “Uđjite, slobodno razgledajte” uz sramežljivo ali sa osmehom oni zakorače u ovu oazu zelenila i umetnina.

Takođe pročitajte

30 nagrađenih škola iz Srbije prezentovalo ideje u okviru programa “Superškole”

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji, u saradnji sa Deutsche …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.