ponedeljak , septembar 23 2019
Početna / TRADICIJA / HRANA / Ribarsko veče – veče dobre ribe i dobrih ljudi

Ribarsko veče – veče dobre ribe i dobrih ljudi

Veče koje će se pamtiti po druženju sa divnim ljudima, koji vole sve ono što nedostaje savremenom čoveku. Imao sam čast i priliku da gledam samu pripremu riblje čorbe i ostalih specijaliteta od riba.
To je bio skup ribara i ribarskih društva iz celog Jablaničkog okruga.
Veče je počelo kada su direktor Doma kulture Grdelica Marko Trivunić i glavni organizator ove manifestacije
Momčilo Popović- ljubitelj ribolova i njegova supruga, svakom gostu pružili ruku prijateljstva.
Ona stara poznata uzrečica ” U ribara mokre gaće za večeru ne zna šta će “, večeras nije važila , jer je trpeza bila puna i prepuna.
Atmosfera je bila jako opuštena, jer su se ribari i gosti iz drugih udruženja dobro poznavali. To više nisu bili prosvetari, lekari,inžinjeri,građevinari, sudije , advokati, direktori, policajci ili obični ljudi. Tu vlada nepisani kodeks uzajamnog poštovanja i uvažavanja. Sada su oni na istom zadatku, da vole ribolov i imaju veliko poštovanje prema ribi i da je cene kao velikog borca.

To su možda i poslednji ljudi koji se bore za čistu reku i prirodu koja je okružuje. Širokogrudi ljudi velikog srca.Za njih je vreme i novac stavljen u začelju života.

Uz Kozaračko domaće vino, počele su prve šale, ribarske stare i nove priče. Slatko sam se nasmejao i dobro zapamtio nekoliko njih. Ribarsko veče, uz starogradsku muziku, ribarskim pričama punih zdravog smeha i prirodnog leka završilo se kasno u ponoć. Rastanak je bio vrlo srdačan a ljubazni domaćini su nas domaćinski ispratili sa rečima ” Dođite nam sledeće godine”.

Tekst i slike pripremio sm radiolog Ivan Milošević

Takođe pročitajte

Književna kolonija Sićevo – Program

Književna kolonija “Sićevo” otvorena je juče, a mi vam donosimo program koji je predviđen za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.