Reuma se ne može izlečiti ali se može zaustaviti

Hronične dugotrajne upale zglobova su jedan od najtežih bolesti zato što za nekoliko meseci mogu da dovedu do gubitka sposobnosti za rad i normalan život, izjavio je prof.dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatske bolesti u Beogradu.

Profesor Damnjanov zajedno sa još 880 lekara iz zemlje i inostranstva učestvuje u radu simpozijuma „Hronični artritisi“ koji se do subote održava u Institutu „Niška Banja“.

simpozijum niska banja (2)Na ovom skupu najveća pažnja biće posvećena ranom otkrivanju reumatskih bolesti, kako da na odgovarajući način lekari mere uspeh lečenje, eventualne probleme i kako da promene lečenje da bi došli do najboljeg rezultata.

„Sreća je da danas i najteže reumatske bolesti bez obzira što su one dugotrajne možemo brzo i vrlo efikasno da zaustavimo i da praktično omogućimo ljudima koji boluju da budu bez bolova i tegoba, da normalno žive i  rade. Još uvek ne kažemo da smo ih izlečili nego samo kažemo da smo zaustavili bolest zato što nikada ne možemo apsolutno da garantujemo da se neće vratiti . Ali, danas možemo sve više da govorimo o ranom otkrivanju bolesti što je ranije bio veliki problem. Zatim zahvaljujući modernim i vrlo efikasnim lekovima možemo da zaustavimo bolest pre nego što ošteti zglobove, ističe profesor i ističe da je reuma je podmukla bolest koja se teško otkriva jer počinje blagim tegobama.

simpozijum marina deljanin ilic„Prvi simptomi su bol u šakama i oticanje. Zatim, ti  su najjači pred zoru ili neposredno nakon buđenja. Onda se javi ukočenost šake koja traje najmanje pola sata. Bolovi se pojačavaju kada osoba miruje tako da što duže miruje to su bolovi jači. Ako ovi simptomi traju više nedelja postoji mogućnost da se radi o hroničnoj upali zglobova. Postoje nekoliko jednostavnih testova da se to proveri a to je da se lagano stegnu koreni prstiju šake i noge. Kada su zdravi oni ne bole ali kada su upaljeni oni zaista jako bole i pri najblažem stezanju, upozorava profesor Damjanov i dodaje da od ove bolesti trenutno boluje oko 60 000 hiljada ljudi.

„To je čitav jedan grad. Više od  35 000 građana boluje od reumatskog artritisa a ostali od drugih vidova zapaljenskih bolesti uključujući i decu. Dakle, i deca nisu pošteđena. Kod odraslih se javlja u srednjem životnom dobu kada bi trebali biti najproduktivniji, zaključuje profesor.

simpozijum goran stamenkovicOva bolest prvi put je okupila lekare u Niškoj Banji daleke 1970.godine i od tada se redovno održava svake druge godine.

„Okupili smo veliki broj lekara jer kolege prepoznaju značaj ovoj simpozijuma, kaže prof.dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta „Niška Banja“.

„Dodatna vrednost ovog simpozijuma je posebna sesija koju organizuje Udruženje obolelih od reumatskih bolesti čije je sedište u Niškoj Banji za ovaj deo Srbije.

simpozijum niska banjaSimpozijum je otvorio dr Goran Stamenković, savetnik ministra zdravlja i načelnik zdravstvene inspekcije a govorili su još i docent Sonja Stojanovi, docent Bojana Stamenković, Dragan Veselinović, predsednik SLD i Mirjana Apostolović, predsednik Udruženje obolelih od reumatskih bolesti.

Svečano otvaranje završeno je izvođenjem narodnih pesama u interpretaciji Snežane Spasić.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.