Repčekova: ,,Zatvorena poglavlja mnogo bitnija od otvorenih’’

,,Glavni prioriteti biće jačanje ekonomije, proširenje i modernizacija evropskog tržišta i održiva migrantska i azilantska politika, rekla je ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji DagmarRepčekova na skupu koji je izazvao veliko interesovanje Nišlija.

Prezentacija ,,Slovačka u Nišu’’ održana je u EU info kutku u Nišu sa ciljem da predstavi planove ove zemlje koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU.

,,Potrebe građana moraju da budu u centru naše pažnje, a zajednička rešenja moraju da pogoduju svim članicama Unije’’, rekla je ambasadorka budući da je ,,Brexit pokazao da je poverenje građana u EU značajno poljuljano, ali duboko vrujem da je EU najbolje rešenje za Evropu i njene građane’’.

Govoreći o putu Srbije ka Evropskoj uniji, Repčekova kaže da ,,treba pomoći Srbiji da efikasnije koristi EU fondove’’ i podsetila da Srbija dobija 20 miliona evra kroz IPA fondove. Takođe je ukazala na ekološke probleme kod nas. ,,Srbija mora da nauči da sortira otpad i kako da koristi upotrebljivi otpad. Slovačka će ući u projekat prečišćavanja otpadnih voda u Nišu’’, najavila je Repčekova.

Slovačka ambasadorka je, govoreći srpskom evropskom putu zaključila da nije bitno koliko će se poglavlja otvoriti već je mnogo bitnije koliko će njih biti zatvoreno.

Ovo je treći boravak ambasadorke Republike Slovenije u Nišu. ,,Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo ugostili njenu ekselenciju, gospođu Repčekovu i saznali koji su prioriteti Slovačke tokom predsedavanja Savetom EU’’, rekla je menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić.,

Slovačka je, podsećamo, 12 godina članica EU. Na prezentaciji je ocenjeno da je predsedavanje Savetom EU kulminacija slovačkih integracija.

izlozba slovackaAmbasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova otvorila je tokom svog boravka u Nišu izložbu ,,Savremena likovna umetnost Slovaka u Srbiji’’ u Paviljonu u Tvrđavi.

,,Slovaci su pre 270 godina došli u Srbiju sa drugačijom verom, spustili se iz planina u ravnicu, trebalo im je vremena da se priviknu i počnu da slikaju. Njihova dela pokazuju odakle su došli i zato danas kada se pomenu Slovaci i Vojvodina, prva asocijacija bude naivno slikarstvo’’, rekla je ambasadorka.

Likovni kritičar Vladimir Valentik je rekao da se na izložbi mogu videti slike rađene različitim tehnikama ,,od uljanih, preko akrilnih boja, boje na platnu, štamparske tehnike do savremene digitalne štampe’’.

Dela Slovaka koji žive u Srbiji do sada su izlagana samo u Beogradu i Kikindi. Većnica grada Niša zadužena za kulturu Jelena Mitrovska je rekla da je ,,izuzetno zadovoljstvo prikazati u gradu stvaralaštvo dvadesetčetvoro slovačkih umetnika koji žive u Srbiji’’.

Izložba će u Paviljonu niške Tvrđave biti otvorena do 10. avgusta.

Marija Marinković

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.