Foto: Pexels.com https://www.pexels.com/photo/people-inside-a-vehicle-3543856/

Rent a car – Kako da uštedite kad iznajmljuljete automobil?

Spremate se za odmor ili poslovni put i razmišljate o iznajmljivanju automobila? Bez obzira da li prvi put koristite usluge rent a car agencije ili vam je to uobičajena praksa, sasvim je izvesno da želite da pronađete najbolju moguću cenu.

Postoje koraci koji vam mogu pomoći da uštedite pri rentiranju vozila i tako ne premašite svoj budžet za putovanje. Rana rezervacija, iznajmljivanje vozila bez depozita i dodatnih i skrivenih troškova samo su neki od načina da osigurate kvalitetan i komforan auto, a da ne potrošite previše novca.

Predlažemo vam nekoliko korisnih saveta kojih se vredi pridržavati ako želite da uštedite kada iznajmljujete automobil. Pročitajte.

Istražite rent a car agencije i cene

Poređenje cenovnika u nekoliko rent a car agencija u gradu u kome želite da iznajmite auto je ključno za vaš budžet. Na prvo pregledanje cena možda će vam se činiti da su usluge najma vozila slične. Međutim, da biste pronašli najpovoljniju ponudu potrebno je da precizno odredite period rentiranja i klasu vozila.

Detaljno istražite sve raspoložive opcije – da li postoje posebne pogodnosti kad prvi put rentirate auto ili možda ako već koristite proverene usluge neke agencije da li možete da ostvarite popust zbog lojalnosti. Primera radi, ako želite da vozilo u Nišu iznajmite bez depozita, pregledajte koje agencije nude ovu mogućnost i da li možete da računate na još neke benefite rentiranjem vozila kod njih.

Posebna napomena: Izbegavajte agencije koje nemaju svoj web sajt i gde ne postoji mogućnost online rezervacije automobila.

Rana rezervacija štedi novac i vreme

Ako iznajmljivanje vozila ostavite za poslednji čas, smanjujete šanse da za svoj novac dobijete najbolju moguću uslugu. Naime, može se desiti da je automobil koji vam odgovara već iznajmljen, pa da vam iz agencije ponude neki drugi auto iz iste klase.

Foto: Pexels.com https://www.pexels.com/photo/person-wearing-beige-sweater-holding-map-inside-vehicle-1252500/

Sa druge strane, rana rezervacija pruža mogućnost ne samo da dobijete vozilo koje želite, već i da to povoljno platite. Ako znate termine putovanja, najbolje je da nedeljama unapred rezervišete auto. Neke agencije nude popuste za rane rezervacije i nude opciju besplatnog otkazivanja (primera radi, nekoliko dana pre zakazanog termina). Na ovaj način “kupujete vreme” i rezervišete najbolju cenu, jer možete i dalje da pretražujete ponude online i možda pronađete povoljniju ponudu dok dođe vreme za putovanje.

Iznajmite samo klasu/model automobila koji vam je potreban

Premda može delovati privlačno da vozite džip ili veliko terensko vozilo, ako tražite auto za vožnju po Nišu, Leskovcu ili putujete sami – onda je ovo nepromišljen trošak. Birajte tip i klasu automobila prema svojim potrebama i doći ćete do najboljeg rešenja za svoj budžet.

Pre nego što posetite ili pozovete rent a car agenciju, razmislite o sledećim pitanjima:

-Koliko ljudi i torbi treba da stane u auto?
-Po kojim putevima ćete se voziti?
-Kakvo će biti vreme?

Primera radi, ako idete na poslovni put u Niš ili Kragujevac, sami ili sa još jednom, eventualno dve osobe koje nemaju puno prtljaga, racionalno je da iznajmite mali gradski auto poput Fiat Pande ili Reno Clia. Pre svega, najam malog vozila košta manje, a uz to možete računati i na manju potrošnju goriva.

Čitajte sve uslove najma vozila i izbegnite skrivene troškove

Kada birate rent a car agenciju nemojte se voditi samo cenama koje vidite na njihovom sajtu. Obavezno pročitajte odeljak u kome su opisani uslovi najma vozila. Neke agencije predstave niske cene, ali onda dodatno naplate pojedine usluge. Prema tome, obratite pažnju da li u istaknutu cenu ulazi full kasko osiguranje, neograničena kilometraža i dodaci poput GPS navigacije ili auto-sedišta za dete. Samo na ovaj način možete biti sigurni koliko najam vozila po danu stvarno košta.

Pametno izaberite mesto za preuzimanje vozila

Većina rent a car agencija je fleksibilna kada je u pitanju mesto preuzimanja/vraćanja vozila. Prilikom rezervacije automobila možete se raspitati da li lokacija sa koje preuzimate vozilo utiče na cenu. Ako stižete iz inostranstva ili letite iz Beograda za Niš, na primer, možda ćete želeti da vas auto sačeka na aerodromu.

Unajmljivanje vozila na aerodromu je obično skuplje, pa možete da uštedite novac tako što ćete se dogovoriti da vas auto sačeka negde drugde u gradu. (U tom slučaju isplanirajte troškove gradskog ili taksi prevoza do hotela ili lokacije na kojoj se nalazi automobil).

Međutim, može se desiti i da su cene najma slične ili da agencija ne naplaćuje dodatno preuzimanje vozila na aerodromu. U ovakvim situacijama je pametnije da čim sletite sednete preuzmete auto s aerodromskog parkinga i uštedite vreme (i novac) koje biste potrošili na traženje drugog prevoza.

Izbegavajte dodatke uz vozilo – ako imate svoje

Uz uslugu rentiranja vozila većina agencija će vam ponuditi i razne dodatke uz automobil. Imajte na umu da sve dodatne usluge poput GPS-a ili šofera povećavaju vaše ukupne troškove. Prema tome, ako možete da ih izbegnete – učinite to.

Umesto GPS-a, preuzmite i sačuvajte mape da biste ih koristili van mreže sa Gugl mape aplikacijom (Google maps). Obične auto-karte takođe mogu da posluže u ove svrhe kad imate suvozača da vam pomogne u čitanju.

Ukoliko idete na jednodnevno ili kratko putovanje, nema potrebe da tražite šoferske usluge. Za porodična putovanja sa decom ponesite svoja auto-sedišta, naravno, ako ih imate.

Priključite se lojalti programu rent a car agencije

Još jedan način da uštedite svaki put kad iznajmljujete automobil jeste da koristite usluge iste rent a car agencije i priključite se njenom programu lojalnosti. Registracija je uglavnom besplatna i jednostavna u većini kompanija za najam vozila. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a možete računati na brojne pogodnosti.

Kada birate firmu u kojoj ćete iznajmiti vozilo obavezno se raspitajte da li imaju loyalty program i šta sve on podrazumeva. Svaki put kada rentirate auto – pitajte za popuste kao lojalan klijent.

Rentirajte auto u pouzdanoj firmi

Ako rent a car agencija nije pouzdana može se desiti ne samo da platite više, već i da izgubite dragoceno vreme. Birajte firmu koja nudi odličan odnos cene i kvaliteta usluga i osigurajte sebi komfornu i bezbednu vožnju. Obavezno čitajte online recenzije prethodnih korisnika da biste znali kome poklanjate svoje poverenje i novac.

Poštujte saobraćajne propise

Na kraju, jedan očigledan savet koji se gotovo podrazumeva – pridržavajte se svih saobraćajnih propisa. Bilo da vozite svoje ili iznajmljeno vozilo strogo vodite računa da ne prekoračite propisano ograničenje brzine, vežite pojas i parkirajte se samo na sigurnim parkinzima.

Na ovaj način izbeći ćete kazne i nepotrebne troškove koji ih prate. Može vas i te kako koštati ako pauk odvuče iznajmljeno vozilo, jer se niste propisno parkirali!

Pratite saobraćajne znake, poštujte sva pravila, vozite bezbedno i sačuvajte svoj novac i vreme.

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.