petak , 29 maja 2020

Rekordni broj građana na besplatnim preventivnim pregledima

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru, ovog meseca oborilo je sve dosadašnje rekorde.

Već u prva tri sata od otvaranja specijalističkih internističkih ordinacija, pregledano je preko pet stotina ljudi, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je više od sedamsto pacijenata.

Nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, koju je Ministarstvo Zdravlja organizovalo treći put zaredom, ovog vikenda, izazvalo je ogromno interesovanje građana, te su čekaonice u ambulantama niškog Kliničkog centra već i pre početka rada bile prepune.

“Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodne dve akcije, preseci stanja koje radimo na svaki sat i podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija iz meseca u mesec sve veće, jer je već u prva tri sata, svoje opšte zdravstveno stanje proverilo preko 500 ljudi, a do podneva je urađeno više od hiljadu pregleda, jer su se mnogi odlučili da urade i ultrazvuk i analizu krvi.”- naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC, koji je dodao da je to samo još jedan dokaz da je cilj ostvaren, jer su uspeli da se približe pacijentima i „otvore“ svoja vrata svima.

Građani su ovog meseca u Kliničkom centru mogli da obave ultrazvučni pregled abdomena i analizu hormona štitaste žlezde, a očekuju i da se slične akcije nastave.

“U našim prostorijama trenutno radi preko stotinu lekara i drugog medicinskog osoblja i svi ti ljudi su ovde kako bi pomogli građanima, bez ikakve nadoknade naravno, a verujem da će se ovakve akcije nastaviti jer su se pokazale kao vrlo delotvorne, s obzirom na to da je do sada, bar kod deset odsto pregledanih otkrivena neka promena koja iziskuje dalje lečenje” – ističe direktor Radovanović.

Nakon dijagnostičkog pregleda, svaki pacijent se konsultovao sa specijalistima gastroenterologije i endokrinologije, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Takođe pročitajte

Lekovita svojstva kukuruzne svile za koje možda niste znali

Kako mogu kukuruzne niti koje nam često smetaju da poboljšaju naše zdravlje? Naučite kako da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.