REGIONALNI PROJEKAT – Radimo za bolju budućnost dece

Na području Jablaničkog okruga ove godine će u povećanje nataliteta odnosno poboljšanje kvaliteta života mladih bračnih parova, majki i žena biti uloženo oko 67 miliona dinara. Reč je o projektu „Radimo za bolju budućnost dece“ koji se sprovodi u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Medveđi.
Kabinet ministra bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, zadužen za demografiju i populacionu politiku, obezbeđuje 52, a preostalih 15 miliona lokalne samouprave.

Bračni parovi, majke i žene, starosti od 18 do 35 godina, imaju mogućnost da konkurišu za bespovratna sredstva radi započinjanja ili unapređenja sopstvenog posla, ali to je samo jedna od mera koje će biti preduzete kako bi se na jugu Srbije podstaklo rađanje i roditeljstvo u okviru regionalnog projekta „Radimo za bolju budućnost dece“.

Kroz razvoj i promociju preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva kod nezaposlenih mladih bračnih parova, mladih majki i žena želimo da im pomognemo da poboljšaju kvalitet života što je jedan od uslova za rehabilitaciju rađanja i povećanje nataliteta – objašnjava Marinko Đorđević, regionalni koordinator projekta, koji je u opštini Vlasotince prošle godine rukovodio aktivnostima slične sadržine i čija su iskustva vrlo pozitivna.

Tada su mladi na području opštine Vlasotince bespovratno dobili 11 miliona dinara. Realizacija ovogodišnjih aktivnosti počela je raspisivanjem javnog poziva za učešće u programu obuke što je preduslov za dobijanje granta u maksimalnom iznosu od 400.000 dinara po jednoj prijavi.

„Ciljna grupa su nam i postojeća preduzeća i preduzetnici kao i poljoprivredna gazdinstva sa idejom o unapređenju posla kojim se bave. Sredstva mogu da iskoriste za nabavku nove opreme ili adaptaciju poslovnog prostora, a konkurs je otvoren za proizvodne ali i uslužne delatnosti – naglasio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Dragana Belenzada, direktora Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je naglasila da je rok za podnošenje prijava 15. avgust kao i to da će polaznici imati i stalnu mentorsku podršku. Projektom su predviđeni i bolji uslovi za boravak dece u vrtićima. U Leskovcu će, na primer, biti rekonstruisan vrtić „Bambi“, a Vlasotinčani najavljuju adaptaciju vrtića u Prilepcu. Deca u Leskovcu će dobiti i novouređene prostore za igru kao i prvi avanturistički park koji će se graditi u okviru ovdašnjeg sportskog centra.

Takođe pročitajte

Lokalna vlast u Vlasotincu plaća drugarske i maturske večeri

„Mali“ i „veliki“ maturanti, koji pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Vlasotince, od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.