četvrtak , 24 septembra 2020
ilustracija

Reciklažna ostrva za selektovanje otpada

Kuršumlijsko komunalno preduzeće “Toplica” dobilo je opremu za reciklažu od predstavnika nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ. 

“Već na proleće ćemo sa tom opremom formirati šest reciklažnih ostrva po naseljima, kako bi građani imali mogućnost selektovanja otpada, čime ćemo sačuvati našu životnu sredinu”, izjavio je zamenik predsednika Opštine Kuršumlija Nebojša Jović.

Prema njegovim rečima, predstoji osnivanje reciklažnog dvorišta, potom uvođenje komunalnog kompostiranja a kasnije i izgradnja postrojenja za proizvodnju bio-gasa.

Kuršumlija nastoji da postane turistička regija, sa bogatim prirodnim potencijalima, ali bez kulture ponašanja u odlaganja otpada i čistoće grada to nije moguće”, rekao je Jović.

Jović je dodao da je Kuršumlija jedna od pet opština u Srbiji koje učestvuju u projektu “Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT”.

“Zahvaljujući tom projektu prošle godine putem donacije dobili smo opremu za sakupljanje reciklažnog otpada vrednu oko dva miliona dinara, rekao je Jović.

On je precizirao da se radi o nabavci mini linije za separaciju otpada, 30 kompostera za biološki otpad, 30 kontejnera za plastiku, staklo, papir i karton, i 200 kanti za sakupljanje otpada u školama i domaćinstvima.

Komunalno preduzeće kako je naveo, ima presu za baliranje sekundarnih sirovina i posebno vozilo za sakupljanje samo otpada za reciklažu.

Predstavnik GIZ-a Klaus Šmit danas je predao opremu na korišćenje Komunalnom preduzeću Toplica.

Takođe pročitajte

Globalna online konferencija u organizaciji No Limit Hub iz Niša

Globalna online konferencija za rast i razvoj biznisa Kicka$$ SaaS biće organizovana u utorak 29. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.