četvrtak , jun 20 2019
Početna / AGRO / Recept za MEDOVINU star 118 godina

Recept za MEDOVINU star 118 godina

Ako volite ovo bogovsko piće i spremni ste da se posvetite njegovoj pripremi potrebno vam je 15 kilograma meda i 56 litara vode.

Po receptu pčelara Vladimira Đorđevića koji je 1900.godine objavljen u listu “Mali pčelar” ova dva sastojka treba kuvati dok ne dobije gustinu “da sveže jaje pliva po njoj a da mu samo vrh viri”.

Mlaka tečnost uspe se u bure, ostavi u toploj odaji i pokrije se vlažnom krpom. Posle 4-5 nedelja pretoči se medovina u manje bure, a talog procedi kroz flanel. Ostatak medovine razlije se u boce, koje se začepe  platnom  i čuvaju se u podrumu, ovaj originalni recept deo je izložbe “Hvala pčelama” kraljevačkog Narodnom muzeja koja je nedavno otvorena u niškoj Sinagogi.

Autor ove nesvakidašnje izložbe koja se bavi jednim važnim segmentom istorije privatnog života je viši kustos  Mirjana Savić iz Kraljeva.

Pored istorijata pčelarstva u Srbiji počev od prote Stevana Dimitrijevića pa nadalje izložbom su obuhvaćeni i znamenite koje su svojom delatnošću obeležili pčelarstvo čitave države.
Na izložbi je prikazan razvoj pčelarstva od praistorije do današnjih dana, sa posebnim osvrtom na srednji vek. Među eksponatima su različiti tipovi košnica, časopisi i knjige o pčelarstvu, udruživanju i obrazovanju pčelara, medonosne biljke, bolesti pčela i načini suzbijanja bolesti, pčelarski proizvodi…

Izložba “Hvala pčelama” u Galeriji Sinagoga biće otvorena do 20. marta, a posetioci će osim ponedeljkom, moći da je pogledaju svakog radnog dana od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Takođe pročitajte

“Da živi selo naše”, al stvarno

Njima nisu potrebne strategije niti mudrovanje, pogotovo onih koji su se i rodnog sela odrekli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.