Rečelj – slatkiš od slatkog vina i bundeve (pečenke)

Ako ste od onih koji ne mogu da odole slatkišima onda barem birajte one iz kategorije “zdravih”. Nije mit da takvi slatkiši postoje a jedan od njih je “rečelj”, nekada omiljena poslastice bez mrve prerađenog šećera ili zaslaživača a recept nam ustupa Dom kulture iz Grdelice.

receljŠtand Doma kulture Grdelica svojom originalnošću i slatkom zimnicom privukao je veliku pažnju posetilaca i izlagača, kao i samih organizatora i žirija na nedavnoj manifestaciji “Zlatna jesen” koju je organizovao leskovački Centra za ekonomiku domaćinstva. Oni su se potrudili da vrate iz zaborava “rečelj”, slatkiš od slatkog vina i pečenke.recelj-stand

“Naš štand proglašen za najuređeniji na ovoj manifestaciji a za to je zaslužan naš favorit, rečelj. Sve što količine rečelja su u slat pojedene a oni koji nisu uspeli da probaju imaće priliku na manifestaciji u Brestovcu 14.oktobra, kaže Marko Trivunić, direktor Doma kulture u Grdelici.

recelj-tikveTek isceđenu širu od najkvalitetnijeg crnog grožđa naliti u kazan i kuvati. Kada šira počne da vri u kazan polako dodavati očićenu pečenku isečene na kockice.U pamučnu krpu zaviti pepeo i spustiti u masu da se lagano otapa. Rečelj treba dugo kuvati na umerenoj vatri sve dok se masa ne zgusne a pečenka postane meka i topi se u ustima. Tek skuvani “rečelj” sipati u zemljane vrčeve (obavezno gleđosanih sa unutrašnje strane) ili staklene tegle.Ova poslastica se može čuvati nekoliko godina bez konzervansa bez ikakve hemije.

 

 

Takođe pročitajte

LESKOVAČKA LJUTENICA – zaštićena oznaka geografskog porekla

Po rešenju Zavoda za intelektualnu svojinu, nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je oznaka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.