utorak , jul 16 2019
Početna / TRADICIJA / HRANA / Rečelj – slatkiš od slatkog vina i bundeve (pečenke)

Rečelj – slatkiš od slatkog vina i bundeve (pečenke)

Ako ste od onih koji ne mogu da odole slatkišima onda barem birajte one iz kategorije “zdravih”. Nije mit da takvi slatkiši postoje a jedan od njih je “rečelj”, nekada omiljena poslastice bez mrve prerađenog šećera ili zaslaživača a recept nam ustupa Dom kulture iz Grdelice.

receljŠtand Doma kulture Grdelica svojom originalnošću i slatkom zimnicom privukao je veliku pažnju posetilaca i izlagača, kao i samih organizatora i žirija na nedavnoj manifestaciji “Zlatna jesen” koju je organizovao leskovački Centra za ekonomiku domaćinstva. Oni su se potrudili da vrate iz zaborava “rečelj”, slatkiš od slatkog vina i pečenke.recelj-stand

“Naš štand proglašen za najuređeniji na ovoj manifestaciji a za to je zaslužan naš favorit, rečelj. Sve što količine rečelja su u slat pojedene a oni koji nisu uspeli da probaju imaće priliku na manifestaciji u Brestovcu 14.oktobra, kaže Marko Trivunić, direktor Doma kulture u Grdelici.

recelj-tikveTek isceđenu širu od najkvalitetnijeg crnog grožđa naliti u kazan i kuvati. Kada šira počne da vri u kazan polako dodavati očićenu pečenku isečene na kockice.U pamučnu krpu zaviti pepeo i spustiti u masu da se lagano otapa. Rečelj treba dugo kuvati na umerenoj vatri sve dok se masa ne zgusne a pečenka postane meka i topi se u ustima. Tek skuvani “rečelj” sipati u zemljane vrčeve (obavezno gleđosanih sa unutrašnje strane) ili staklene tegle.Ova poslastica se može čuvati nekoliko godina bez konzervansa bez ikakve hemije.

 

 

Takođe pročitajte

Desert pre glavnog jela? Zašto da ne!

Ja sam dijetetičarka koja dozvoljava svom detetu da prvo pojede desert, pa onda povrće. Saslušajte …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.