Ražnjić na izviđački način

Ovaj obrok se na kampu priprema kao večera, otkriva nam Danica Kocevska koja uveliko priprema  “Izviđački kuvar” a sa nama je podelila jedan zanimljiv recept.

Dok se vrši priprema hrane, jedna grupa izviđača pali logorsku vatru od suvog, polomljenog i sakupljenog granja. Kad vatra pregori dobije se žar na koji se postavlja roštilj.

Materijal: 3 kg belog pilećeg mesa, 2 kg domaće slanine, 4 tikvice, 2 patlidžana, 5 veće glavice crnog luka, 6 kašike meda, prstohvat majčine dušice ili nane (suva ili sveža u zavisnosti kada ste na kampu), so, kašičica suvog domaćeg začinskog bilja. Štapiće za ražnjiće izviđači pripremaju na radionicama tokom dana od grančica listopadnog drveta u okruženju (naravno, možete ih i kupiti  ).
Priprema: Belo pileće meso i slaninu iseći na kockice. Meso malo posoliti i preliti sa 3 kašike meda, dodati majčinu dušicu/ nanu i suvo začinsko bilje. Izmešati drvenom kašikom-varjačom i ostaviti da odstoji sat vremena.
Slaninu preliti sa 3 kašike meda, izmešati drvenom kašikom-varjačom i ostaviti da odstoji sat vremena.
Za to vreme pripremiti povrće. Očistiti crni luk a tikvicu i patlidžan oprati. Tikvicu i crni luk seći na kolutove, patlidžan na kocke. Patlidžan i tikvicu malo posoliti, crni luk ne (ne mešati).
Svaki učesnik kampa dobija štapiće i smesu za ražnjić. Dobijaju uputstvo i ređaju: slanina, crni luk, tikvica, piletina, patlidžan…slanina, crni luk, tikvica, piletina, patlidžan…dok ima prostora na štapiću.
Svaki izviđač učestvuje u pečenju ražnjića, uočava kvalitet vatre i uči šta je važno za dobro sagorevanje bez dima,  procenjuje da li su namirnice spremne za jelo.
Obrok se služi pored logorske vatre ili za stolom – IZBOR JE VAŠ. Prijatno!

Fotografije sa kampova: Kamp životnih veština – Petrovaradin, jun 2018. i Drina rafting, Rajska plaža – Bratunac, jul 2018.

Takođe pročitajte

Počeo rad na predstavi ,,Vrana u paunovom perju” po romanu Vladimira Vučkovića

U niškom Narodnom pozorištu  održana prva čitaća proba za predstavu “Vrana u paunovom perju”, Vladimira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.