Foto: Photo by Dmitry Zvolskiy: https://www.pexels.com/photo/person-combing-person-s-hair-1570807/

Razlika između ženske i muške nege kose

Iako možda nekima čudno zvuči, postoji značajna razlika između muške i ženske nege kose. Generalno se muškarci i žene razlikuju po mnogim karakteristikama, a jedna od njih je i tip kose i kože. Drugačiji im je način života, ali i higijenske navike. Žene su dosta posvećenije i koriste veći broj preparata za negu, a moramo reći i odgovornije kada su ovi segmenti u pitanju.

Sve ovo doprinosi različitom pogledu na neke od osnovnih momenata u nezi kose kod različitih polova. Evo nekih najzanimljivijih činjenica za koje možda i niste znali.

Mašćenje kose je intenzivnije kod muškaraca

Bez obzira na pol, tipovi kose su isti, suva, normalna kosa, kobninovana kosa, srednje masna i kosa koja se brzo masti. Ipak, razlika u mašćenju muške i ženske kose postoji. I tačno je, muška se kosa brže masti, a evo i zašto.

Muška koža ima više znojnih žlezda, pa je kod muškaraca znojenje mnogo intenzivnije nego kod žena. Takav je slučaj i sa njihovom kožom glave, a i inače je koža kod muškaraca drugačija od ženine. Naime, pošto se kosa češće znoji, ona se samim tim brže i prlja. Kosa kod žena se nešto manje znoji, samim tim je i mašćenje malo sporije.

Još neki od faktora koji na ovo utiču su i hormoni. Opadanje nivoa testosterona tokom godina utiče na razne pojave u vezi sa kosom, pa i na mašćenje. Teži uslovi rada, odnosno, fizički poslovi kojima se muškarci pretežno bave, takođe su razlog masnije kose.

Žene su disciplinovanije i po pitanju diranja kose i kože glave. Kod muškaraca je češće dodirivanje i zaglađivanje. Takođe, jedan od faktora je i masnija ishrana kod muškog dela populacije, konzumacija alkohola i duvana, koji utiču iznutra na kosu.

Jedina olakšavajuća okolnost je to što je muška kosa kraća i po nepisanom pravilu ju je lakše oprati i osušiti. To i jeste razlog što muškarci peru kosu skoro svakog dana.

Opadanje kose češće pogađa muškarce

Iako iz podnaslova pogrešno možete zaključiti, zapravo kosa opada kod oba pola. Ono što se ipak razlikuje, to je da su muškarci mnogo skloniji ćelavosti nego žene.

Kosa može opadati iz različitih razloga, kao što su genetske promene, zatim hormonski disbalans, stres, faktori koji se tiču neadekvatne nege ili uzimanja jakih lekova.

Ipak, kakvo god da je opadanje, kod žene će ono biti jedno od sledećih. Na prvom mestu, tanjenje dlake, kada kosa deluje proređeno i gubi volumen. Drugi je način mestimično opadanje, koje je najčešće na temenu. Žene su takođe sklonije sezonskom opadanju kose ili trenutnom opadanju kose u postporođajnom periodu. One dosta stvari „rade” svojoj kosi, kao na primer farbaju je i blajhaju, nekada preko mere, što takođe ume da utiče na opadanje.

Kada je u pitanju muškarac, ako dođe do povećavanja visine dihidrotestosterona, muškog polnog hormona, kosa će najverovatnije potpuno pasti. To jest, prvo će opadanje kose kod muškaraca krenuti od zalizaka, a onda će se nastaviti ka temenu. Pošto je taj trougao najvažniji za izgled kose i muško samopouzdanje, kada on opadne, muškarac se najčešće šiša na ćelavo.

Rast kose je intenzivniji kod žena

Ova činjenica i nije baš do kraja tačna, budući da bi i kod muškarca kosa mogla da poraste i da bude iste dužine kao i kod žene. Ipak, muškarci manje pažnje obraćaju na njenu negu, o čemu će biti reči u narednom odeljku, tako da je i dužina kose kod njih u najvećem broju slučajeva namerno redukovana.

Već smo pomenuli pojačano mašćenje, kao i opadanje kod muškog dela. Već je dovoljno stvari da retko koji muškarac ima baš veliku želju da pusti dugu kosu. Ima retkih i njima zaista naklon do poda, pre svega na strpljenju da se neguju.

Muškarci mnogo češće šišaju kosu i češće posećuju frizera. Naime, žene stilizuju svoju kosu, ponekad češće i više nego što bi trebalo. Ipak, one se tek s vremena na vreme odlučuju na šišanje. Muškarci kada posećuju frizera prvenstveno to rade da bi se ošišali. Retke su situacije kad stilizuju kosu.

Iako je najčešće da se muškarci šišaju na mesec dana, neki to čine i na dve do tri nedelje. Žene se u proseku šišaju na mesec i po do dva meseca. Muškarci uvek šišaju kosu na svoju standardnu dužinu, dok su žene sklonije promeni frizure. Nekada je dratično skrate, a nekada su u fazi puštanja kose.

Kako god bilo, žene bolje održavaju svoju kosu, zato im ona i raste više.

Nega ženske kose je kompleksnija

Ova činjenica spada u istinite. Pored toga što su žene same tako odabrale da bude, kod njih postoji i realna potreba da tako bude jer one boje kosu u mnogo većem procentu nego muškarci.

Bojenje kose naročito na duge staze kosu ume da učini poprilično slabom. Ona biva suva i dehidrirana, pa samim tim deluje jako loše. Da bi se neke od ovih stvari sprečile i da bi se, ako se pojave, posledice uklonile, potrebno je delovati.

Muškarci su skloni tome da koriste jedan šampon za negu i tela i kose, popularni 2 u 1 proizvod. Maske i balzami za njih predstavljaju strani pojam, oni se time uglavnom ne bave. Kada primete probleme, u vidu opadanja, onda se priklone nekoj kozmetici, po preporuci ili nakon dermatološkog pregleda.

Žene u globalu jako vode računa o tome šta koriste. Prvo je velika dilema i pitanje koji šampon odabrati. To uvek treba da bude neki koji prija osetljivoj koži glave, bez sulfata i parabena. Naravno, pored šampona, obavezan je i balzam za kosu. On je često iz iste linije.

Maske i pakovanja su nešto što žene moraju da imaju kako bi oporavile kosu posle nekog većeg „stresa”, u vidu farbanja ili nekog drugog tretmana. Kapi za krajeve i balzami koji se ne ispiraju takođe su sastavni deo ženske rutine. Tu je i sprej za zaštitu od zagrevanja, neophodan kada se stilizuje kosa. Za učvršćivanje lak ili puder koji kosu zacementira. Zamislite kolika mora da je putna apoteka jedne žene kada krene, makar i na kraći odmor.

Šta bi muškarac kad bi morao sve ovo da koristi? Verovatno odustao.

Razlike treba prihvatiti

Koliko god se razlikovali, potrebe su suštnski iste i kod žena i kod muškaraca, a tiču se adekvatne higijene i lepog izgleda kome svi teže. Ženama je i putem medija nametnuta neophodnost negovanja i korišćenja velikog broja proizvoda, dok se ta agresivnija reklama tek odnedavno odnosi i na muškarce.

Jasno je da postoje razlike između polova, ali to je i u mnogim drugim segmentima života izvesno. Zato, prigrlite različitosti, izborite se sa njima i pretvorite ih u svoje prednosti.

 

 

Takođe pročitajte

Hollywood Smile: Sjaj bezvremenske lepote belih zuba

Osmeh koji povezujemo s Holivudom potiče od legendarnih holivudskih glumica i karakteriše ga blistav osmeh …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.