Foto: https://www.pexels.com/photo/rings-on-gray-rock-10037652/

Razlika između rose gold i belog zlata

“Da li postoji razlika između roze i belog zlata?” je dilema koja se svima vrzma po glavi, a odgovor na ovo pitanje bi vas možda iznendio.

Naime, razlika postoji, ali nije predstavljena kao razlika u kvalitetu, već u načinu izrade nakita od ovih plemenitih metala. Sve renomirane juvelirske radnje, kao što je Personal zlatara, u svojoj ponudi imaju dakle legure zlata.

S tim na umu, u narednim redovima možete pročitati šta je zapravo belo zlato, a šta je rose gold, kao i kakav nakit se najčešće izrađuje od njih.

Šta je zapravo belo zlato i kada je ono počelo da se koristi?

Belo zlato je zapravo samo legura zlata – preciznije, ono predstavlja spoj zlata i drugih plemenitih metala, kao što su paladijum, nikl ili bakar.
Ključno da znamo da standardno žuto zlato ima strukturu koja je izrazito meka i savitljiva, što ga čini nepraktičnim za juvelirske poduhvate i izradu nakita.

Upravo zato se on kombinuje sa različitim plemenitim metalima koji poboljšavaju njegovu čvrstinu i dugovečnost.

Procenat zlata određuje oznaku kvaliteta (zlato 999, 916, 875, 750 ili 585), gde je najkvalitetnije ono sa najviše procenta zlata. Pa tako najkvalitetniji komadi imaju 99.9% zlata i 0.1% drugog plemenitog metala, i tako dalje.

Ovo znači i da se svi zlatni detalji u enterijeru najverovatnije sastoje od legure zlata, jer se zapravo čist metal ne koristi u izradi predmeta.
Uobičajena formulacija belog zlata se sastoji od 90% zlata i 10% nikla, jer je ovaj plemeniti metal veoma tvrd i pogodan za burme, vereničko prstenje i broševe.

Legura od paladijuma je odlična za za postavku dragog kamenja i izradu ogrlica i minđuša, jer je gipka i fleksibilna.

Kao što možete videti, belo zlato nije čisto zlato, već legura drugih metala, a ono je postalo popularno 1920-ih godina, kad je služilo kao alternativa skupoj platini.

Šta je roze zlato ili rose gold?

Roze zlato je legura koja se sastoji od kombinacije zlata, bakra i srebra. Bakar daje karakterističnu ružičastu boju, dok srebro pomaže u održavanju sjaja. 

Što više bakra ima u leguri, to je zlato ružičastije. Skladno tome, roze zlato obuhvata ceo spektar roze nijansi, te se takođe naziva crvenim ili ružinim zlatom.

Roze zlato ili rose gold (na engleskom “ružino zlato”) postalo je popularno u 19. veku, kada su se ljudi zasitili standardnog žutog zlata i zaželeli nešto drugačije – nešto što odiše nežnošću i otmenošću.

Roze zlato je danas u modi, a koristi kao nakit za venčanja i druge svečane prilike, ali i kao deo stajlinga za svaki dan.

Kako se izrađuju belo i roze zlato?

Belo zlato se obično izrađuje mešanjem zlata sa niklom i drugim metalima. Nakon toga, legura se oblikuje u željeni oblik i dodatno se obrađuje kako bi se postigao sjaj. Ovaj postupak se naziva poliranje.

Roze zlato se obično izrađuje mešanjem zlata, bakra i srebra u različitim merama. Nakon mešanja, legura se oblikuje u željeni oblik i obrađuje se kako bi se postigao sjaj. Roze zlato se takođe se može obrađivati ​​i oblikovati na razne načine kako bi se postigao željeni izgled.

Zanimljivo je da se od oba metala mogu napraviti svi komadi nakita, te u tom smislu ne postoji ograničenje – potrebno je samo malo kreativnosti i iskusni juveliri će napraviti vaš nakit iz snova!

U čemu leži razlika između belog i roze zlata?

Najveća razlika između belog i roze zlata je u sastavu legure i boji. Kao što smo već objasnili, belo zlato sadrži nikl i druge metale koji mu daju belu boju, dok roze zlato sadrži bakar i srebro koji mu daju ružičastu boju. 

Takođe, ružičasto zlato može biti malo tvrđe od belog zlata zbog visokog sadržaja bakra, te se koristi za izradu većih i glomaznijih predmeta.

Kvalitet i održavanje zlata – kako da pravilno održavate vaš zlatan nakit?

Kada se radi o kvalitetu obe vrste zlata mogu biti visokokvalitetne ako su napravljene od pažljivo odabranih materijala i obrađene od strane stručnih zlatara. 

Međutim, zbog različitih sastava legura, postoji razlika u trajnosti. Belo zlato se obično smatra trajnijim od roze zlata, jer bakar u rose gold-u može uzrokovati oksidaciju i promenu boje.

Stoga je ključno da znate kako da pravilno održavate nakit od zlata!

Održavanje nakita od belog i roze zlata je jednostavno.

Kako bi se očuvala sjajna površina, nakit bi trebao biti redovito čišćen i poliran. Belo zlato može zahtevati redovno poliranje kako bi se uklonili tragovi žutog zlata koji se mogu pojaviti nakon dužeg korišćenja. 

Roze zlato može postati tamnije zbog oksidacije bakra, ali se lako može očistiti uz pomoć sapuna i tople vode ili blagog sredstava za čišćenje nakita. Naravno, svoj nakit uvek možete odneti u pouzdanu zlataru i zatražiti pomoć od eksperata.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo što više relevantnih informacija kako biste se odlučili za nakit u skladu sa vašim potrebama i afinitetima – pratite naš sajt za još korisnih saveta!

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.