subota , 4 februara 2023

“Razgovor koji leči” – Uspešna kampanja besplatne psihološke pomoći

Veliki broj skorašnjih istraživanja i analiza na globalnom nivou, pokazao je da je pandemija korona virusa umnogome uticala na mentalno zdravlje kako pojedinca, tako i celog društva.

U poslednje vreme se često može čuti kako su mentalno zdravlje i mentalna higijena podjednako važni kao i fizičko zdravlje, što na sreću, polako menja stanje u društvu, koje se sve više oslobađa i otvara ka ovoj vrsti podrške.

Da je situacija i kod nas slična, potvrđuje i vest da je mesec jun proglašen za Nacionalni mesec mentalnog zdravlja u Srbiji, od strane Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova.

Prepoznavši važnost ove teme, a i kao posledicu svakodnevne komunikacije sa našim lekarima i korisnicima tokom protekle dve godine, ovog proleća DokTok platforma je u saradnji sa Psihoanalitičkim društvom Srbije pokrenula kampanju besplatne psihološke podrške pod nazivom “Razgovor koji leči”.

Kampanja je za cilj imala upravo podizanje svesti o važnosti ove teme kako pojedinačno, tako i za celo društvo, ali i pružanje svakodnevno dostupne besplatne psihološke podrške, na DokTok platformi, svakog dana u nedelji.

Uz pomoć telemedicine, mogućnost online razgovora sa stručnjakom postala je dostupna kad god vam je potreban razgovor, bez obzira na vreme i mesto. Naši psiholozi i psihoterapeuti navode da je učinak online psihoterapije gotovo isti kao i kod tradicionalne, gde korisnici razgovorom dobijaju potrebnu pomoć, uz dodatnu prednost da istu dobijaju kada i gde im je potrebna, iz udobnosti svog doma.

Sa početkom u aprilu, kampanja je za ova tri meseca, prevazišla sva očekivanja, što još jednom potvrđuje prepoznatu potrebu za ovakvom vrstom usluge i podrške. Za konsultacije sa psihoterapeutima se tražio “termin više”, a mi smo se trudili da svakom korisniku obezbedimo potrebno vreme za psihološku podršku i odabranog terapeuta.

Za 3 meseca je realizovano oko 200 konsultacija, a registrovalo se oko 1000 novih članova.

U okviru kampanje organizovana su i dva online DokTok live događaja, na kojima su govorile članice Psihoanalitičkog društva Srbije, Vesna Brzev Čurčić, psihoanalitičar i psiholog i Olivera Aleksić Hil, psihoanalitičar, dečiji psihijatar i porodični terapeut.

Na prvom događaju sa istoimenim nazivom “Razgovor koji leči”, koji je održan 13. aprila, govorilo se o važnosti mentalne higijene i zdravlju, načinima na koji o njemu možemo brinuti, kao i primeni i prednostima telemedicine, odnosno ulozi online konsultacija u tom procesu.

U susret obeležavanju Svetskog dana porodice 15. maja, održan je i drugi online DokTok live događaj pod nazivom ”Razgovarajmo o mentalnom zdravlju porodice”, na kom je naša psihoanalitičarka i porodični terapeut, Olivera Aleksić Hil, govorila o mentalnom zdravlju porodice, značaju dinamike porodičnih odnosa i njenom uticaju na mentalno zdravlje, kao i o značaju podrške članova porodice osobama koje se bore sa mentalnim poremećajima.

Svi ovi događaji su ispraćeni brojnim člancima na teme mentalnog zdravlja koji su objavljeni na našem Portalu, ali i uz neočekivano veliku podršku svih nacionalnih medija koji su najavili ovu kampanju, prenosili vesti i objave, ali nas i ugostili u relevantnim radio i TV emisijama, čime se nadamo da smo zajedno doprineli da ova tema dobije na značaju i da se o njoj čuje još dalje. – kažu iz Dok Tok-a.

Ističu takođe da je interesantno pomenuti da su se javljali korisnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Austrije, Portugala, pa čak i iz Amerike. Osim vremenske zone koja nas deli, za online psihološku podršku sada nema ograničenja!

Izuzetno smo zahvalni našim DokTok lekarima i psiholozima, koji su tu svakog dana da pruže savet i podršku korisnicima.
Veliko hvala divnim ljudima iz Psihoanalitičkog društva Srbije koji su sa nama od prvog dana i koji nam sve vreme pružaju bezrezervnu podršku.
Zahvaljujemo se svim medijskim prijateljima i partnerima.
…a veliko hvala i našim korisnicima kojih je svakim danom sve više, što nas posebno ohrabruje da nastavimo putem kojim smo krenuli!

Ukoliko ste i sami lekar, psihoteraput, imate svoju ordinaciju i voleli biste da na ovaj način pružate svoje usluge, ne propustite promo period koji traje do kraja avgusta i pridružite se DokTok timu!

Takođe pročitajte

Kako zategnuti celo telo treningom kod kuće?

Mnogi kao razloge zbog kojih ne vežbaju navode to da nisu ljubitelji grupnih treninga, nemaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.