petak , 27 januara 2023
Foto: Freepik

Rast zuba kod dece – Šta sve roditelji mogu da očekuju?

Koji je redosled nicanja zuba?

Najpre će se pojaviti donje jedinice, najčešće jedna za drugom. To se dešava obično između četvrtog i sedmog meseca, mada i tu ima odstupanja. Posle toga niču gornje jedinice, obično oko osmog meseca ili nešto kasnije. Nakon gornjih jedinica izbijaju gornje dvojke, do dvanaestog meseca. Donje dvojke rastu kasnije, od desetog do petnaestog meseca.

Što se tiče kutnjaka prvi kutnjaci u gornjoj vilici, koji služe za usitnjavanje hrane, obično će se pojaviti između trinaestog i devetnaestog meseca života. Prvi donji kutnjaci se javljaju otprilike u isto vreme kao i gornji kutnjaci, mesec ili dva kasnije. Gornji očnjaci su sledeći po redu izbijanja, a to se dešava do dvadeset drugog meseca. Donji očnjaci javljaju se ubrzo nakon izbijanja gornjih očnjaka.

Kompletiranje “seta” zuba vašeg deteta očekuje se od druge do treće godine. Zadnji kutnjaci izbijaju najpre dole, pa potom i u gornjoj vilici.Dok roditelji čekaju da ugledaju sjaj prvog zubića u ustima svoje bebe, mnogim bebama to može biti neprijatno iskustvo. Nicanje prvih zuba kod dece donosi radost roditeljima, međutim i brojna pitanja i zabrinutost. U tom periodu bebine desni postaju natečene i bolne, pa je ona zbog toga veoma razdražljiva, plačljiva i uznemirena.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Iako je rast mlečnih zubića samo jedan od mnogobrojnih razvojnih procesa sa kojima se roditelji suočavaju tokom odrastanja deteta, mnogi roditelji ne znaju šta u tom periodu treba očekivati i kako da pomognu svom detetu.

Šta roditelje očekuje u ovom periodu?

Nicanje zuba je individualno, ali najčešće se prvi zubić ugleda u bebinim ustima od 4og do 7og meseca života. Kod nekih beba se može javiti i ranije, a neka deca ne dobiju prvi zub ni do prvog rođendana.

Važno je napomenuti da ako primetite da vašem detetu nije izbio zubić ni nakon prvog rođendana da se obavezno obratite stomatologu koji će da utvrdi šta je razlog izostanka rasta.

Nekoliko nedelja pre nego što ugledate prvi zubić kako izlazi, dete će osetiti prve simptome. U ovom periodu roditelji obično primete da se s detetom nešto dešava, postaje razdražljivo, lošije spava, nemirno je, plače, a ponekad se javlja i blago povišena telesna temperatura. Beba nekoliko nedelja pre izbijanja prvog zubića pojačano balavi i ima potrebu da stavlja u usta sve što joj padne pod ruku. Dok se zubić ne pojavi, na njegovom je mestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može potrajati takođe nekoliko nedelja. Par dana pre nicanja samog zuba bebe postaju izrazito plačljivije, slabije spavaju i jedu, može se javiti povišena telesna temperatura pa čak i dijareja. Ako temperatura raste preko 38°C, to verovatno nije posledica nicanja zuba, nego neke virusne ili bakterijske infekcije.

Nisu sve bebe iste, neke vrlo lako podnesu, a kod nekih su simptomi takvi da ih roditelji vrlo često povezuju i sa bolesti i u takvim slučajevima obično odvode dete kod pedijatra. Simptomi su vrlo individualni i to zavisi isključivo od bebinog organizma i ne znači da će znaci, kako koji zub niče, biti isti.

Trajanje nicanja zuba kod beba je vrlo različito. Nekada od pojave prvog simptoma rasta zuba do njegovog nicanja ne prođe svega par dana, a nekada se to vreme oduži i na više meseci.

Kako pomoći detetu sa ovim problemom?

Kada bebu nešto boli, kada plače ili negoduje, roditelji bi učinili sve da joj pomognu. Postoji par praktičnih saveta kako da pomognete vašoj bebi.

Možete joj uzeti gumene igračke za žvakanje (glodalice) ili četkice za češanje zubića. Bebe ih obično obožavaju i prija im kada reljefna guma klizi preko desni. Na taj način se ublažavaju svrab, bol i neprijatnost. Pošto bebama prija i hlađenje bolnog mesta, možete nabaviti gumene igračke sa vodom koje se drže u frižideru, pa se hladne daju bebi. Hlađenje zamenjuje „anesteziranje“, pa bol privremeno nestaje.
Masaža takođe može biti od koristi, operite dobro ruke, pa izmasirajte bebine desni. Ovo naročito pomaže bebama i mamama koje doje, jer na taj način izbegavaju grickanje za bradavicu tokom hranjenja. Zbog toga je najbolje da masažu izvodite pre hranjenja. U apotekama možete kupiti i gel za desni za bebe, kojim ćete blago izmasirati bolna mesta. Ali, treba da znate da im dejstvo nije naročito dugo. Ako primetite da se beba baš muči i da bol ne jenjava, kako bi noću mogla mirno da odspava, možete dati malu dozu paracetamola ali se pre toga obavezno posavetujte sa stomatologom ili pedijatrom!

Važno je napomenuti da ni jedno od sredstava i metoda nije u potpunosti efikasno, tegobe će i dalje biti prisutne, ali svakako će vašoj bebi, biti lakše I prijatnije.

Šta ne treba nikako raditi?

S druge strane, desni ne biste trebali trljati namočenom gazom alkohola jer već i mala doza može imati štetan uticaj.
Nemojte davati detetu komadiće smrznutog voća jer se dete s njima može zagrcnuti.

Ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju delovanje ćilibarne ogrlice. Udruženja pedijatara ne preporučuju nikakav nakit koji može pomoći u borbi protiv bolova te upozoravaju da ogrlice mogu dovesti i do gušenja.

Pranje zuba kod beba?

Sa higijenom bebine usne duplje treba početi od prvog dana bebinog života. Bebina usta treba očistiti nakon podoja sa sterilnom gazom natopljenom u fiziološki rastvor i prebrisati tako da se uklone naslage od zaostalog mleka. Kada se pojavi prvi zubić, uključuje se i posebno dizajnirana četkica upravo za ovu namenu. Potrebno je ujutro i naveče lagano proći po zubiću kako biste uklonili ostatke hrane.
Ovo je jedan od iscrpljujućih perioda tokom bebinog odrastanja, ali prolaze ga svi pa će tako i vaša beba. Biće neprospavanih noći i dana, plača, ali na kraju sve čega ćete se sećati kako je vaša beba bila slatka s prvim zubićima.

 

Piše: Dr JASMINA ZDJELAR, stomatolog, DokTok lekar

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

Spirulina: zelena supernamirnica

Spirulina je jedna od najnutritivnijih namirnica na čitavoj planeti. Jako male količine ove čudesne namirnice …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.