sreda , 28 jula 2021

“Ramonda Serbica” Dragoslavu Mihailoviću

Žiri za nagradu Ramonda Serbica, koja se dodeljuje u okviru Književne kolonije Sićevo, odlučio je da nagrada Ramonda Serbica za 2016. godinu pripadne Dragoslavu Mihailoviću, književniku iz Beograda.Nagrada Ramonda Serbica se dodeljuje za celokupno književno delo pisca i njegov doprinos književnosti i kulturi. Nagrada će biti dodeljena za vreme trajanja Književne kolonije Sićevo 2016.

„Posebnu čar pripovedanju ovoga pisca daju pasaži koji odražavaju srođenost sa prirodom. Živi kao i likovi, motivi prirode umeju da izrastu u simbole. Neusiljeno, neosetno, kao cvet tikve. Od naizgled uzgrednog detalja, do naslova, od naslova, Kad su cvetale tikve, do idioma u svesti generacija čitalaca. Da li je po sredi asocijacija na vreme gubljenja nevinosti, ili umiranja, ili uopšte, posla s nečistom silom, da li se pak ujedno priziva i tuk na utuk, simbolika plodnosti, vezana za cvet tikve kod mnogih naroda – tek, možemo li ne sagledati novu vezu i novu simboliku u ovom lepom času kad, u čast Dragoslavu Mihailoviću i svim njegovim književnim čedima, cveta da ne precveta srpski feniks latinskog naziva, RAMONDA SERBICA“,  stoji u obrazloženju žirija koga čine Zlata Kocić, predsednica žirija, Jasmina Ahmetagić i Velimir Kostov, članovi.

Takođe pročitajte

Šesta Striporama od 12. do 15.avgusta

Striporama- međunarodni festival stripa i popularne kulture, u organizaciji striparnice Južni Darkwood i pod pokroviteljstvom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.