Radio Niš nije “preživeo” a hoće li ove breze?

“DRAGA BREZO, MERMER TI NIJE DORASTAO” , govorio je Sava Dimitrijević, nekadašnji glavni i odgovorni urednik Radio Niša, koji više ne postoji, dok je na brezama u centru Niša rezbario jedan važan datum.

“Na brezi, koja se nalazi na Trgi kralja Milana (do Vojvođanske banke), urezan je datum kada je Radio Niš krenuo u etar. Bilo je to u novgodišnjoj noći 1945/46. Emisija je uživo krenula iz kafane “Njujork” sa novogodišnjeg dočeka. U brezu je ovaj datum urezao, na 45. rođendan Radio Niša, njegov tadašnji glavni i odgovorni urednik Saša Dimitrijević. Tekst glasi: NJujork 31.HII 45. Radio Niš, otkriva nam arhitekta Hadži Ivan Redi.

“Ovaj mali detalj malo ko primeti ali su to fini, gradski detalji koje treba negovati. Ako baš stabla ne mogu da se sačuvaju onda bi trebalo na neki drugi način obeležiti ovaj detalj, veli Redi.

Priča o brezama i jednog od simbola Niša ne bi možda sada ni bila aktuelna da ne predstoji renoviranje trga koje predviđa da se neka stabla poseku, ali i da se zasade nova. Ali, neke stvari su neponovljive kao na primer mali detalj na brezi…

Za sada se još uvek ne zna hoće li breze “preživeti” sređivanje trga jer tek treba da svoju procenu o stanju stabala da JKP “Medijana”.

Inače, stari Sloveni i Kelti smatrali su brezu svetim drvetom jer je navodno isterivala zle duhove pa su od nje pravili kolevke. I u drugim delovima sveta breza se smatrala magičnim ili svetim drvetom….

 

Takođe pročitajte

Skin cycling, samo trend ili dobra rutina?

Društvene mreže su zatrpane ovim terminom, a sve više je zagovornika ove rutine kao najboljeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.