nedelja , 26 marta 2023

“Radanska ruža” pokreće organsku proizvodnju povrća

Socijalno preduzeće “Radanska ruža” iz Lebana uz pomoć  EU PROGRESA pokrenuće proizvodnju organskog povrća na 100 ara podno Radan planine.

“Stigla je oprema, seme i dozvoljena sredstva za pokretanje organske proizvodnje na prvih 100 ari u opštini Lebane. Našim pionirima u proizvodnji organskog povrća zelimo srećan rad i berićetnu godinu, pohvalila nam se Slobodanka Pavlović, direktorka preduzeća i osnivač udruženja žena “Ruža”. 

Ona pojašnjava da će u proizvodnji organskog povrća, koje će preduzeće “Radanska ruža” prerađivati u zimnicu, za sada učestvovati pet poljoprivrednika iz Štulca i Orana.

“Pored ovih početnih 100 ara očekujemo da uz pomoć stranog partnera proizvodimo organsko povrće na još devet hektara. Postoji interesovanje i uslovi su dobri tako da Lebane može biti začetnik organske proizvodnje na jugu Srbije, dodaje ona.

Preduzeće “Radanska ruža” minule sezone proizvelo je 7,5 tona razne zimnice, slatka, džemova i ajvara i 80 posto proizvodnje prodato je na beogradskom tržištu. Stalni partneri su im beogradski lanci  pekara “Hleb i kifla” i “Coffee cake” i novosadski “Staroplaninski dućan”.

 

 

Takođe pročitajte

Rode Niša dobile svoje zaštitnike

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.