„Radanska ruža“ pokreće organsku proizvodnju povrća

Socijalno preduzeće „Radanska ruža“ iz Lebana uz pomoć  EU PROGRESA pokrenuće proizvodnju organskog povrća na 100 ara podno Radan planine.

„Stigla je oprema, seme i dozvoljena sredstva za pokretanje organske proizvodnje na prvih 100 ari u opštini Lebane. Našim pionirima u proizvodnji organskog povrća zelimo srećan rad i berićetnu godinu, pohvalila nam se Slobodanka Pavlović, direktorka preduzeća i osnivač udruženja žena „Ruža“. 

Ona pojašnjava da će u proizvodnji organskog povrća, koje će preduzeće „Radanska ruža“ prerađivati u zimnicu, za sada učestvovati pet poljoprivrednika iz Štulca i Orana.

„Pored ovih početnih 100 ara očekujemo da uz pomoć stranog partnera proizvodimo organsko povrće na još devet hektara. Postoji interesovanje i uslovi su dobri tako da Lebane može biti začetnik organske proizvodnje na jugu Srbije, dodaje ona.

Preduzeće „Radanska ruža“ minule sezone proizvelo je 7,5 tona razne zimnice, slatka, džemova i ajvara i 80 posto proizvodnje prodato je na beogradskom tržištu. Stalni partneri su im beogradski lanci  pekara „Hleb i kifla“ i „Coffee cake“ i novosadski „Staroplaninski dućan“.

 

 

Takođe pročitajte

Da li čistiji vazduh u kafićima „čisti“ i goste iz lokala

Sve učestalije najave da bi Srbija mogla zabraniti pušenje u zatvorenom uplašila je vlasnike ugostiteljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.