nedelja , 28 novembra 2021

Radan planina proglašena parkom prirode

Vlada Republike Srbije je Skupštinskom Uredbom, Radan planinu proglasila novim Nacionalnim parkom prirode.

U prisustvu predstavnika lokalnih samouprava Medveđe, Lebana i Bojnika, održana je javna prezentacija o planini Radan. Domaćin prezentacije bio je šef šumske uprave opštine Lebane, Novica Stevanović, kao predstavnik tri opštine, Medveđa, Lebane i Bojnik, na kojoj se prostire ova planina. Predavači su bili Dejan Miletić,rukovodilac odeljenja za zaštitu šuma i zaštitu prirodnih dobara pri„Srbija šume“ i Božidar Milovanović, rukovodilac odeljenja za privatne šume pri tom preduzeću.

Prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti, planina Radan je oblast koja zaslužuje status reprezentativnog primera na teritoriji Srbije. Uredba omogućava zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara. Površinski je zaštićeno 466 kvadratnih kilometara. U okviru Parka prirode Radan nalazi se i spomenik prirode-Đavolja varoš, koja je mapirana kao svetski turistički potencijal, i u skorijoj budućnosti će dobiti status geoparka.
Za upravljača zaštićene oblasti predloženo je Javno preduzeće „Srbija šume“, a u planu je da se formira i čuvarska služba na Radan planini.
Drugi korak,je razvoj turizma na Radanu, odnosno saradnja sa Turističkim organizacijama opština, na čijim prostorima se nalazi planina, i uvođenje parka kroz turističke mape, putem prospekata i flajera turističkih organizacija opština Lebane, Medveđa i Bojnik. Ispred opštine Medveđa, sastanku u Lebanu prisustvovao je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

Takođe pročitajte

Srbija od danas povezana sa sistemom EU digitalnog kovid sertifikata

Povezivanje sa sistemom digitalnih KOVID sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.