sreda , 10 avgusta 2022

Radan planina proglašena parkom prirode

Vlada Republike Srbije je Skupštinskom Uredbom, Radan planinu proglasila novim Nacionalnim parkom prirode.

U prisustvu predstavnika lokalnih samouprava Medveđe, Lebana i Bojnika, održana je javna prezentacija o planini Radan. Domaćin prezentacije bio je šef šumske uprave opštine Lebane, Novica Stevanović, kao predstavnik tri opštine, Medveđa, Lebane i Bojnik, na kojoj se prostire ova planina. Predavači su bili Dejan Miletić,rukovodilac odeljenja za zaštitu šuma i zaštitu prirodnih dobara pri„Srbija šume“ i Božidar Milovanović, rukovodilac odeljenja za privatne šume pri tom preduzeću.

Prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti, planina Radan je oblast koja zaslužuje status reprezentativnog primera na teritoriji Srbije. Uredba omogućava zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara. Površinski je zaštićeno 466 kvadratnih kilometara. U okviru Parka prirode Radan nalazi se i spomenik prirode-Đavolja varoš, koja je mapirana kao svetski turistički potencijal, i u skorijoj budućnosti će dobiti status geoparka.
Za upravljača zaštićene oblasti predloženo je Javno preduzeće „Srbija šume“, a u planu je da se formira i čuvarska služba na Radan planini.
Drugi korak,je razvoj turizma na Radanu, odnosno saradnja sa Turističkim organizacijama opština, na čijim prostorima se nalazi planina, i uvođenje parka kroz turističke mape, putem prospekata i flajera turističkih organizacija opština Lebane, Medveđa i Bojnik. Ispred opštine Medveđa, sastanku u Lebanu prisustvovao je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

Takođe pročitajte

BAJAGA zatvorio prvo veče Vinskog bala u Vlasotincu

Pripremom vinogradarske janije u kotliću pored Vlasine, započela je juče dvodnevna manifestacija Vinski bal. Spremali …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.