utorak , 28 januara 2020

Rad na sebi – Kako ga primeniti ­?

“Kada ne osvestimo svoje nesvesno ono će upravljati nama i mi ćemo to nazivati sudbinom.”- Jung

Šta znači raditi na sebi? Kako raditi na sebi? Kako primeniti rad na sebi u životu?

Odgovor na ova pitanja i razumevanje same tematike rada na sebi mogu nam doprineti pozitivnom načinu života. Rad na sebi podrazumeva sagledavanje svoje suštine u životu, celovitosti, individuacije i sazrevanje kroz stadijume razvoja. Živeći svoj život radimo na sebi, ali je potrebno razumeti da nismo stvoreni da budemo napeti, tužni ili besni, to nije suština. Suština svakog od nas je mir, ljubav, harmonija i ono što je veoma važno zahvalnost na svemu što imamo u životu, to je zapravo ono što mi zaista jesmo!

Rad na sebi je prihvatanje sebe takvih kakvi jesmo. U tom važnom životnom poslu, susrećemo se sa poteškoćama, s delovima sebe koje bi radije „sakrili pod tepih“, odbacili, potisnuli ili zaboravili. Ma koliko težak posao bio, mi smo stvoreni ga završimo, zato što je sva snaga u nama! Zato je potrebno da osvestimo svoje nesvesno, da svemu pogledamo u lice uz dozu hrabrosti, upornosti i pozitivne namere prema sebi.

Često dolazimo u situacijama da su ponekad naši otpori u suočavanju sa sobom toliko jaki da je prateća kriza u svemu tome tu da nas podseti da smo neki deo potisnuli i da je vreme da ga razrešimo. Pored toga, na tom putu nikada nismo sami, potrebno je da prepoznamo podršku dragih osoba iz našeg socijalnog okruženja. Znamo da se uglavnom nijedna životna promena ne događa ako nije prisutna neizvesnost, dovoljno atraktivni cilj, ili u zavisnosti od događaja strah ili patnja.

Iz ovoga možemo zaključiti kako nas rad na sebi, kakve god on vrste bio, motiviše da smanjimo ometajuće osećanje, kako bi ispunili željeni cilj. Zanimljivo je da nam život uvek iznova i iznova donosi situacije koje nas najviše pogađaju upravo zato da bi naučili da balansiramo i da naučimo kako da reagujemo na njih. Zbog toga što upravo ono što smo potisnuli kao nepoželjno ima veliku energiju, hoće da izađe na nivou svesnosti i da bude prihvaćeno. Dolazimo do toga da svi mi tom energijom privlačimo date situacije.

Čudimo se i kažemo kako nemamo sreće i kako nam ništa ne ide od ruke, a ne radimo na tome da razumemo suštinu. Kada shvatimo da to nije loša sudbina nego poziv za rad na sebi, na promenu kojoj se ne treba opirati, već prihvatiti i suočiti se s njom, sve se menja! Dokle god potiskujemo delove sebe koje ne želimo da prihvatimo i rešimo, bićemo umorni i iscrpljeni i nećemo živeti život koji je zaista naš. A zar suština života nije biti svoj?

Uspešnost rada na sebi je kada osvestimo i integrišemo sva svoja osećanja na pravi način. Tokom tog procesa rada na sebi, u stanju zahvalnosti, osećaćemo se udobno u svojoj koži i svom telu, bez obzira na spoljašnje okolnosti. Ne postoji čarobni štapić koji bi to tek tako rešio, ali postoji volja i želja u svakom od nas koju treba probuditi, kako bi pronašli sebe, preuzeli odgovornost za naše postupke, reakcije i za ljude oko sebe. Tek tada ćemo biti svesni svoje celovitosti i uspeha radom na sebi, nećemo se više ponašati po automatizaciji u skladu sa onim što nas je nekad „povređivalo“, upravljaćemo kormilom svog života, u pravom smeru čak i na pravi način, bićemo ono što jesmo bez osećaja straha.

Meri Nešić, master klinički psiholog

Takođe pročitajte

Humanitarni koncert „Mladi za Nevenu“ u Oficirskom domu

Romacted program Saveta Evrope – Lokalna Akciona Grupa Niš u saradnji sa organizacijom „Nađi Raula“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.