Rad sa pčelama je zadovoljstvo a ne muka

„Rad u pčelarstu ne mora da predstavlja muku nego zadovoljstvo, reči su Marine Petković, predsednice leskovačkog Udruženja pčelara na završnoj konferenciji projekta Nemačke razvojne saradnje.

Na konferenciji pod nazivom „Iskustva i ključni koraci podrške mladima za život i rad na selu“ istaknute su realizovane aktivnosti, u okviru kojih je više od 500 mladih, koji se bave poljoprivredom, dobilo priliku da pokrene ili proširi svoje poslovanje.

Marina je u svom emotivnom obraćanju prenela učesnicima konferencije da je učestvovanje u ovom projektu osnažilo kao ženu i pčelarku te da je postala vrednija u svojim očima.

Tako osnažena mogla sam da pomognem mladim kolegama pčelarima ali i da sama naučim puno toga. Pčelarstvo nije samo med već pruža i mnogo drugih mogućnosti tako da sam na Međunarodnom danu devojčica grupu mladih uvela na spontan način u taj čaroban svet druženja sa pčelama i nadam se da će neka od njih biti u budućnosti učesnica na jednoj ovakvoj konferenciji, kazala je Marina.

Na konferenciji prisutne je pozdravio ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji je istakao značaj realizovanih aktivnosti za zapošljavanje i ostanak mladih na selu.

„Jedan od centralnih ciljeva nemačko-sprske saradnje je da se mladima pruži perspektiva kroz podsticaje za razvoj i usavršavanje. Iz tog razloga smo 2015. godine pokrenuli ovu veliku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje“ , istakao je Tomas Šib.

Na skupu je govorio i minista omladine i sporta Vanja Udovičić:

„Možemo da budemo ponosni onim što smo uradili u prethodnom periodu i rezultatima koje smo postigli. Timski smo se bavili pitanjem kako da se mlad čovek lakše iskaže i pokaže u svojoj sredini i da odatle ne mora da ode. Drago mi je da smo oborili rekord, jer više od 10.000 mladih ima nove veštine, znanje, sigurnije je i spremnije da se iskaže na tržištu rada. Ovo su konkretni projekti koji su zaživeli na lokalu i koji za krajnji cilj imaju nešto što je opipljivo i vredno. Mladi novi preduzetnici treba upravo da budu ogledalo uspešne Srbije i boljeg razvoja“, istakao je ministar Vanja Udovičić.

„Imamo dobru i blisku saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, koja nam omogućava da uspešno radimo na usavršavanju mladih i vrlo sam srećan što možemo da se pohvalimo ovakvim rezultatima. Nemačka će nastaviti da se fokusira na pružanje podrške mladima na selu“, istakao je Aleksander Bec juče.

Projekat sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Leskovca, Opštine Medveđa, Fondacije Ana i Vlade Divac, Konsultantske kuće FAKT, Centra za društveno odgovorno preduzetništvo, Source Hub-a, organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilife i drugih partnera.

Ispred lokalne samouprave Grada Leskovca jučerašnjoj konferenciji prisustvovala je zamenica gradonačenika dr Jasmina Ranđelović.

Svoje pozitivno iskustvo preneo je Dušan Milojković, povrtar iz Leskovca: „Proširili smo proizvodne kapacitete. Donelo nam je sigurnost da se bavimo tim poslom i da ostanemo na selu.“

Podsetimo, putem GIZ-a u Leskovcu je od 2015-2019. realizovan projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih”. Ukupna vrednost projekta je deset miliona evra. Grad Leskovac je partner na projektu za realizaciju u celom Jablaničkom okrugu, kao administrativni i logistički centar okruga. Kroz projekat je podržana jedna zemljoradnička zadruga, dva pčelarska udruženja iz Leskovca, i novoformirano udruženje mladih pčelara APIS iz Medveđe. Takođe opremljena je radionica za zavarivače u Tehničkoj školi Rade Metala. Ukupan broj podržanih mladih kroz kroz opremu i razne obuke za grad Leskovac je 506. Od toga 437 mladih pčelara i povrtara a 32 mladih prošlo je obuku za zavarivanje od kojih se 28 zaposlilo u lokalnim firmama, odnosnosno nije otišlo van zemelje već ostalo u svom gradu. Takođe, kroz projekat 269 mladih ljudi je prošlo stručne obuke u komaniji FALKE.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.