Foto: Photo by Jimmy Liao: https://www.pexels.com/photo/wheat-on-hillside-19057283/

Pšenica ove godine omanula, ratari se ne raduju setvi

Кiša koja je pala ovih dana pomoći će da niški ratari krenu da obavljaju jedan od najvažnijih poslova u polju, jer je setva tek na početku sudeći po do sada zasejanim površinama.

Savetodavac za ratarstvo pri niškoj Poljoprivrednoj savetidavnoj i stručnoj službi, Saša Stanković, kaže da je ovih dana palo tek 30 do 50 litara kiše po kvadratu, ali da zemlji treba mnogo više vlage.

Saša Stanković
Foto: Internet Magazin Sana Life

“Ako imamo u vidu da nam ove padavine čekamo od početka avgusta onda joj se možemo radovati, ali je činjenica da je nakon tromesečne suše kiša sada napravila blato, pa je za puni zamah setve potrebna stabilizacija vremena da ratari mogu mehanizacijom da uđu u njive“, kaže Stanković i dodaje da su setvu obavili samo oni koji imaju “jače” mašine koji mogu da obrađuju u uslovima suve zemlje.

Stanković ističe da su obilne i uporne majske kiše narušile fizičke osobine zemljišta, a strepi i da će ratari zbog aktuelne cene pšenice za 20 posto smanjiti primenu veštačkog đubriva.

“Dosta su prošle jeseni uložili u setvu pšenice koja je podbacila, a zatim ih je dočekala cena sa kojom su na nuli kada je u pitanju rentabilnost, kaže Stanković i navodi da za sada nema bolesti kod pšenice koja je nikla, a niske temperature usporavaju nicanje one koja je tek zasejana. U niškoj kraju biće posejano 25 hiljada hektara pod pšenicom, a ječma 7 do 8 hiljade hektara.

Najzastupljenija ratarska kultura je kukuruz koji se prosečno poseje na 30 hiljada hektara.

izvor Dobro jutro

Takođe pročitajte

NLB Komercijalna banka isplatila prvi subvencionisani agro kredit u ovoj godini

NLB Komercijalna banka, članica NLB Grupe, isplatila je prvi agro kredit iz ovogodišnjeg programa subvencija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.