nedelja , 7 juna 2020

Prvo mesto za “Bee strong” na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

Učenička kompanija „Bee Strong” iz Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u sredu.

Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom pčelinje pogače koja sadrži polenov prah, lekovito bilje i nizak procenat šećera, a istovremeno je prihrana, lek i zaštita za pčele.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „K&L Bardic Stories” koju čine učenici Gimnazije u Zaječaru koji su osmislili specifičnu društvenu igru za mlade. Učenička kompanija „Signal” iz Ekonomske škole u Nišu osvojila je treće mesto sa saobraćajnim pomagalima poput dopunskih svatala za semafore, dok su srednjoškolci niške gimnazije „9. maj” okupljeni u kompaniji „Instagram Premium Card” zauzeli četvrto mesto zahvaljujući personalizovanim Instagram karticama koje pomažu korisnicima da se lakše povežu sa drugim profilima.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Portugalu.

Na takmičenju u Nišu svoje proizvode i usluge ponudile su 37 učeničkih kompanija iz Aleksinca, Boljevca, Bora, Vlasotinca, Žitorađe, Zaječara, Knjaževca, Kuršumlije, Leskovca, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Sokobanje i Vranja, a njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude ocenjivali su sledeći članovi žirija:

Nenad Stojanović – Deli prostor

Jadranka Tasić – Niska TV

Vladan Risantijević – Eneca

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra.

Foto: https://www.facebook.com/JuniorAchievementSerbia/

Takođe pročitajte

„Dani polja šećerne repe“

Tradicionalna manifestacija „Dani polja šećerne repe“ u organizaciji kompanije Sunoko, ove godine održana je na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.