Prvih STO godina profesora Kerkovića

“Pravilno prenošenje znanja i iskustva pored talenta i rada najbitnija stvar u sportu, reči su  pedagoga, sportiste i “rodonačelnika“ srpske košarke prof.dr Aleksandra Kerkovića koji je ovih dana proslavio stoti rodjendan.Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu obeležio je  vek života i rada, jubilej svog dugogodišnjeg saradnika, velikog pedagoga i sportiste. Obeleževanju su prisustvovali sam slavljenik, Svetislav Pešić selektor Košarkaške reprezenetacije, Bratislav Đorđević, gosti iz Olimpijskog komiteta, prva generacija niškog DIF-a, sportski radnici, dekan prof. dr Milovan Bratić, prodekani kao i kolektiv fakulteta.
Profesor Kerković se osvrnuo na početke košarke u Srbiji i Jugoslaviji a govornici koji su se smenjivali imali samo reči hvale za rad profesora Kerkovića, posebno kada je reč o njegovom pedagoškom iskustvu.
Obeležavanje jubileja je prošlo u razgovoru i emotivnoj atmosferi sa saradnicima iz drugih gradova i sportskih ustanovana. Kerković Aleksandar, rođen je 2.05.1922. u Kraljevu (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca). Obrazovanje: Upisan je u Prvu generacija studenata Državnog Instituta Fiskulture (DIF), šk. 1946/47. godine. Diplomirao je 1949. godine u Beogradu. Magistarski rad je odbranio 1966. godine na Visokoj školi za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju je odbranio 1974. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu.
Zaposlenje: Prvi radni odnos zasnovao je 1952. godine u Beogradu (Komitet Fizičke kulture FNR Jugoslavije), kao referent za Sport. Od 1953-1955. godine radio je kao profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji i Učiteljskoj školi u Šapcu.
Prvo univerzitetsko zvanje stekao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je izabran za višeg predavača (1974), zatim vanrednog profesora (1975) i redovnog profesora (1977).
Više puta je bio upravnik Studijske grupe za Fizičku kulturu, u dva mandata prodekan Filozofskog fakulteta, a u penziju je otišao sa pozicije Dekana Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Nišu (maj, 1987).
Pedagoške aktivnosti: U okviru Studijske grupe za fizičku kulturu (FK), predavao je na katedri za Teoriju i metodiku Fizičkog vaspitanja i Rekreacije i na katedri Sportskih igara, dok je, u okviru Katedre Individualnih sportova, bio organizator kurseva iz Plivanja i Skijanja.
Kao prvi doktor nauka iz oblasti Fizičke kulture (na Univerzitetu u Nišu), sa velikim brojem predmeta koje je pokrivao, praktično je učestvovao u svim komisijama za odbranu diplomskih radova. Kao profesor VPŠ, Grupe za FV, bio je mentor i predsednik komisije u preko 600 praktičnih ispita, koji su bili ujedno i završni, diplomski radovi. Kada su stečeni uslovi za organizovanje poslediplomskih studija, radi obrazovanje kadrova za VII-1 stepen stručne spreme, učestvovao je kao predavač na Metodologiji istraživanja, na matičnom fakultetu, ali i kao predavač po pozivu na Medicinskom fakultetu Univerziteta “Kiril i Metodij” u Skoplju, na Univerzitetu u Prištini i na Prirodoslovskom fakultetu Univerziteta u Splitu, na predmetu Sociologija sporta. Ova oblast je od početka bila u sferi njegovog najužeg interesovanja, tako da je bio rukovodilac brojnih magistranada, čije su teme bile interdisciplinarnog karaktera, ne samo u Nišu. Pre odlaska u penziju, na Filozofskom fakultetu – na Grupi za Fizičko vaspitanje, bio je predsednik komisije i ispitivač u preko 150 diplomskih radova. (Prilog – 001-Širi prikaz biografije).
Ostale aktivnosti kandidata: Aktivno je učestvovao u formiranju sportskih klubova i rukovođenju istih, u mnogim gradovima Srbije, bilo kao sportista, trener ili član uprave, o čemu svedoče brojna priznanja, zahvalnice i nagrade.
Naročito je bio uspešan u košarci, kao igrač (član Nacionalnog tima, 1949. godine) i trener (Košarkaški klub „Student“– Niš), zatim u reprezentacije u fudbalu (golman), i u atletici (Prvak beogradskog univerziteta u skoku uvis, 1949. godine).
Monografije (10)
Knjige (19)
Publikacije (20)
Monografske bibliografske publikacije (5)
Naučni i stručni radovi u časopisima (32)
Pregledni članci (17)
Zbornici radova od regionalnog interesa – polemike (5)
Uređivanje Zbornika radova i Časopisa (11)
Teze (3)
Naučno-istraživački projekti (4)
Studije – analitičke (5)
Uvodna predavanja (4)
Srdačno
Zdravko Stojnić PR

Takođe pročitajte

Magija stiže u novogodišnje AVAntura selo

AVA SHOPPING PARK je tokom cele godine slavio život, radost i unosili smo boje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.