PRVI put u Srbiji – Ida Nielsen and Funkbots na Nišvilu

Danska bas gitaristkinja Ida Nielsem, svetski poznata kao nekadašnja članica pratećih bendova čuvenog Prinsa, i čije ime se u referentnim magazinima nalazi u top 10 muzičara na ovom instrument – nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu sas svojim sastavom Funkbots 10. avgusta.

Basistkinja, kompozitorka i pevačica Ida Kristine Nielsen (poznata i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser) rođena je 1975. godine u Danskoj. Bas gitaru je počela da svira sa 16 godina. Godine 1998. diplomirala je elktrični bas na Danskoj Kraljevskoj Akademiji. Pažnju je skrenula kao članica danskog pop rock benda “Michael Learns to Rock” i kultne belgijske grupe “Zap Mama”.

Prvi album (“Marmelade”) pod svojim imenom objavila je 2008. godine, a onda je 2010 godine usledio poziv od Prinsa da se priključi njegovom bendu “New Power Generation”, sa kojim je snimala albume i nastupala na koncertima sve do Prinsove smrti 2016. godine. Takođe bila je i članica Prinsove ženske prateće grupe “3rdeyegirl” (pokrenute 2012. godine) u kojoj su bile i američka bubnjarka Hannah Wellton  kao i kanadska gitaristkinja Donna Grantis.

Za saradnju sa muzičkom legendom Ida je rekla da se to magično muzičko putovanje za nju bilo ostvarenje najvećih mladalačkih maštanja i sigurno najveći poklon koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla – nemerjivo.  „Najvažnija stvar koju me je Prins naučio je da sviram srcem. Uvek!” – rekla je Ida u intervjuu za Dansku televiziju.

Nakon godina sa Prinsom, Ida se fokusirala na solo karijeru. Objavila je nekoliko albuma i veoma često nastupa na koncertima i festivalima zajedno sa svojim bendom “Funkbots” čiju muziku opisuju kao “viokoenergetski funk šou prepun dobrih vibracija, čvrstog gruva i suptilnih referenci na njenog bivšeg poslodavca i učitelja.

U anketi uticajnog muzičkog portala  Music Radar za 2019. godinu, uvrštena je na listu najboljih deset svetskih basista, na kojoj se nalaze i jedan Stanley Clark ili Victor Wooten.

https://www.youtube.com/watch?v=qzsrsbbR4MU

https://www.youtube.com/watch?v=Gc3gddBMVU8

https://www.youtube.com/watch?v=ofGbPyfqkx0

https://www.youtube.com/watch?v=ZM3_K4ko__4

Takođe pročitajte

Kvasac – superheroj dobrog ukusa!

Svaka vrsta ili soj kvasca ima svoje specifičnosti. Odabirom specifičnih sojeva i razvojem tehnika uzgoja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.