Foto: Z. Rašić/Novosti

Prvi mozaik Svetog kralja Stefana Milutina ide u Hilandar

Za samo dva meseca kao delo čarobnih ruku umetničke porodice Ivanović iz Paraćina nastao je mozaik Svetog kralja Stefana Milutina koji će u subotu, posle svečane trpeze, biti postavljen u srpskoj svetinji – Hilandaru na Svetoj Gori.

Biće to prvi mozaik uopšte u Hilandaru posvećen najvećem ktitoru srpske svetinje, a urađen za izuzetno kratko vreme, jer su toliki rok imali Ivanovići da stvore ovu izuzetnu kamenu sliku.

Pre puta za Hilandar mozaik je večeras predstavljen Paraćincima u galeriji novog Kulturnog centra, a svečano su ga otkrili starešina paraćinskog Hrama svete Trojice Bratislav Đorđević i predsednik opštine Vladimir Milićević. Čestitajući porodici Ivanović, a naročito Zoranu, poznatom svetskom slikaru, Milićević je rekao da je, stvorivši ovo delo, cela porodica ostavila traga u našoj veri i veri svih pravoslavnih hrišćana koji dolaze u Hilandar, zbog čega i svi Paraćinci moraju biti ponosni.

Mozaik
Foto: Z. Rašić/Novosti

Kao što sami monasi na Svetoj Gori kažu, kod običnog sveta vreme se meri, i pamti, satima, danima, godinama. Na Svetoj Gori pamti se vekovima, tako da će i ovaj mozaik biti vekovima u Hilandaru, a porodica Ivanović će biti upisana u istoriju da je uradila prvi, veličanstveni mozaik kralja Milutina koji drži Hilandar u rukama – rekao je Milićević.

Osim što je to prvi mozaik koji će biti uopšte postavljen u Hilandaru, on je prvi od četiri mozaika koja ćemo raditi za taj manastir. Zajedničkim radom ispunili smo ovaj zadatak koji smo dobili od naše svetinje, a nabavka materijala bila je jedna od težih stvari. Deo stakla naručili smo iz Italije, a koristili smo i prirodni kamen – rekao je, između ostalog, Ivanović.

Već sutra mozaik kreće put Hilandara. Kako je najavljeno, biće postavljen u subotu na glavnom ulazu u službene prostorije najčuvenijeg srpskog manastira.

Izvor: Novosti 

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.