Prvi klasterski prekogranični program između Srbije i Češke

Ministarstvo industrije i trgovine Češke odobrilo je ugovor o finansiranju projekta „Značaj klastera za trgovinu i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća“ a u okviru Programa pomoći trgovini Češka– Srbija, koji će realizovati Kuća klastera iz Niša.

Ovim je potvrđen Memorandum o saradnji potpisan između Nacionalne asocijacije klastera Češke i srpske Kuće klastera, septembra prošle godine u Novom Sadu, a u okviru poslovne misije češkog premijera Bohuslava Sobotke u Srbiji, i uz podršku nacionalnih privrednih komora. Memorandum, koji su potpisale direktor Kuće klastera dr Danka Milojković i direktor Nacionalne asocijacije klastera Češke Pavla Bruskova, kao osnovni cilj je definisao podsticanje konkurentnosti klastera naših zemalja.

Centar koordinacije projekta za Srbiju je u Nišu u Kući klastera, a za Češku u Ostravi u Nacionalnoj asocijaciji klastera Češke.Projekat„Značaj klastera za trgovinu i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća“,čija je ukupna vrednost oko 950 hiljada čeških kruna,trajaće od početka juna do kraja novembra.

„Osnovna funkcija projekta je podsticanje prekogranične saradnje malih i srednjih preduzeća-članova izvozno orjentisanih klastera kroz trgovinsku saradnju, zajednička ulaganja i investicije, razmenu znanja, transfer tehnike i tehnologije i pristup novim tržištima-kaže direktor Kuće klastera dr Danka Milojković.

Ključne aktivnosti su mapiranje izvozno-orjentisanih klastera i malih i srednjih preduzeća u Češkoj i Srbiji, razvoj interaktivne web platforme/foruma za direktno poslovno povezivanje kao i organizacija Češko-Srpskog Klaster Foruma u Nišu i Pragu. Reč je o programu“Put saznanja o klasterima”za 14 selektovanih izvozno orijentisanih MSP iz svake zemlje, koji će biti realizovan u septembru i oktobru. Aktivnosti se takođe odnose na izradu studije o uspešnoj internacionalizaciji MSP u klasterima u Češkoj i Srbiji i na izradu strategije internacionalizacije dva klastera iz naše dve zemlje. Budući da je ovo prvi projekat između Češke i Srbije koji koristi klastere, kao alat za podršku klasterski zasnovanom ekonomskom razvoju kroz podsticanje prekograničnog poslovnog povezivanja između naših zemalja, uverena sam, naglasila je dr Milojković, da će uspešna realizacija našeg projekta doprineti daljem unapređenju tradicionalnog prijateljstva i saradnje između Češke i Srbije.

Projektne aktivnosti će biti publikovane na veb stranicama partnera projekta, newsletter-u INFOCLUSTER i praćene od strane institucija podrške Balkansko Crnomorske mreže klastera – Evropske klasterkolaboracione platforme u Briselu i Globalne TCI mreže u Barseloni. Dakle, projekat i zemlje će biti vidljive i na evropskom i na globalnom tržištu.

„Ovom prilikom želim da pozovem da nam se, sugestijama, savetima i ličnim učešćem,pridruže svi kojiimaju interesa da posluju na tržištu Češke-zaključila je dr Milojković.

 

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.