Prvi Festival zanatskog piva južno od Beograda

Ljubitelji piva moći će od danas pa do 24.jula da u Sokobanji uživaju u „pravom ukusu piva“ na prvom Festivalu zanatskog piva koji organizuje pivnica „Ministarstvo Beer Bar“ iz Niša.

Ideja je organizatora je da ovo postane tradicionalna manifestacij u okviru muzičkog festivala „Green heart fest“ koji takođe počinje danas.
zanatsko pivo poster„Sada je to mini festival sa šest izlagača. Svesno smo išli na manji broj izlagača jer je ovo tek upoznavanje ljudi sa craft pivarstvom. Sledeće godine ćemo ići sa daleko više izlagača, kaže organizator Milivoje Stamenković i pojašnjava šta je ustvari „zanatsko“ pivo.
„Do pre tri godine u Srbiji se nije moglo naći craft pivo a danas već postoji više od 20 malih i mikro pivara. U Evropi, ekspanzija craft pivara traje već 20-tak godina, u Americi i duže. U zanatskom (craft) pivarstvu akcenat je na kvalitetu. Dok se u industriji, kod nas a i u svetu, proizvodi uglavnom lager, koji je sa ekonomske strane gledišta isplativiji, craft pivare uglavnom proizvode ale (ejl). To su piva sa daleko izraženijim ukusima, sa mnogo više hmelja i slada. Uopšeno, mnogo komleksnija piva od industrijskih lagera.
Ovogodišnji učesnici su „Kabinet“, najveća srpska kraft pivara koja postoji već dve i po godine i koja je svojim radom otvorila vrata domaćeg tržišta i drugim malim pivarama, „Crow“ iz Vranova, „Zebrew“ i „Salto“ iz Beograda, „Kum“ iz Šapca i kao specijalni gost „Primator“ iz Češke.

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Jedan komentar

  1. Zanimljivo! Kao stari pivopija odusevljen sam ovim festivalom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.