Prvi festival sireva i kačkavalja u Pirotu

Piroćanci su organizovali Prvi festival sireva i kačkavalja, na kome se okupilo dvadesetak domaćih proizvođača, ali i nekoliko vinarija.

Osim prerađivača sa područja Pirotskog okruga, na centralnom gradskom trgu svoje sireve izložili su i prerađivači iz Sjenice, Niša, Kragujevca, Knjaževca i iz drugih stočarskih krajeva Srbije.

rep-od-bdjavca-do-3Festival je posetio veliki broj domaćih, ali i gostiju iz susedne Bugarske, koji su videli i neke novitete kada je reč o preradi mleka. Uz standardni kačkavalj i sir od ovčjeg i kravljem mleka, na štandovima je bilo prerađevina od kozjeg mleka, ali i razne varijante paprike u pavlaci, kiselom mleku, vudri i druge đakonije. Posebnu pažnju su izazvali mlekari čuvene pirotske srednje škole „Dr Obren Pejić“ koji su dali na degustaciju i kačkavalj sa biberom, belim lukom, nanom, bosiljkom i drugim dodacima po čemu su ovi kačkavalji jedinstveni, tačnije imaju posebnu aromu.

„Neke vrste sireva i kačkavalja sam ovde po prvi put probala u životu i mogu vam reći da mi se izuzetno sviđaju. Takve prerađevine sam videla samo još u Austriji i Francuskoj – kaže Melanija Nikolova iz Sofije i dodaje da je reč o sirevima kojima se dodaje bilje ili orašasti plodovi poput lešnika, oraha, badema…. Ovoj ženi se sviđaju i sirevi u maslinovom ulju sa crvenom domaćom cepkanom paprikom.

Organizatori su prezadovoljni posetom, a gradonačelnik Vladan Vasić i direktor Turističke organizacije Pirot Bratilav Zlatkov, najavljuju da će ova svetkovinu za sezonu-dve prerasti međunarodni festival.

„Ovo je prvi festival, ali ja već za godinu-dve očekujem da on postane međunarodni, kao i prethodne gastronomske manifestacije koje smo pokrenuli. Ljudi na ovom području su sve više zainteresovani za stočarstvo, o čemu govori i podatak da je za subvencije iz gradskog budžeta bilo mnogo zainteresovanih za stočarstvo i da su te subvencije i dobili. Verujem da ćemo narednih godina ovde videti i čuvene francuske proizvođače sireva i kačkavalja, kazao je Vasić.

Posetoci su mogli po pristupačnim cenama da kupe ono što požele. Tako se cena za kilogram na primer belog kravljeg sira kretale od 350, a do 700 dinara za ovčiji sir. Kilogram kačkavalja mešanca koštao oko 700, a čisto ovčijeg oko 1.200 dinara.

izvor VEČERNJE NOVOSTI

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.