subota , 31 oktobra 2020

Prvi Festival drame i pozorišta u Nišu

Neka od najvećih pozorišnih ostvarenja novijeg datuma sa balkanskog kulturnog prostora Nišlije će moći da pogledaju na Prvom festivalu drame i pozorišta pod nazivom „Teatar na raskršću“, koji će se u gradu na Nišavi održati od 11. do 19. marta.

Svečano otvaranje festivala započinje premijerom „Putujućeg pozorišta Šopolović“ Ljubomira Simovića i to na Dan Narodnog pozorišta u Nišu, 11.marta, dok je za naredni dan rezervisana prva takmičarska predstava Narodnog pozorišta Sombor u režiji Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud“.
Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, Festival, prema rečima organizatora, za cilj ima afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih prakci i posvvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.
“Na prvom festivalu cilj je okupiti predstave koje su uzbudljive svaka na svoj način. Svaka dolazi sa različitom estetikom, ali istim problemom, odnosno tematizovanjem istih ili sličnih problema koji se u našem zajedničkom kulturnom prostoru zapravo tište sve nas, a to je jedan stalni strah od nestanka građanske misli i prepuštanje jednoj stihiji vođenja ovakvih ili onakvih ideologija..” – rekao je upravnik Narodnog pozorišta Niš i član Saveta festivala Spasoje Ž. Milovanović.
Pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, biće organizovan i čitav niz pratećih programa poput okruglog stola kritika, tribina, kao i promocija knjiga pozorišnih časopisa.
Festivalski žiri dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku kao i specijalnu nagradu Festivala.
Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija, ali su se tek nedavno stvorili uslovi za realizaciju jednog ovakvog projekta uz podršku Grada Niša.

Takođe pročitajte

Kako bi trebalo da se hranimo kada je hladno vreme

Pravilna ishrana predstavlja izazov tokom cele godine, a posebno kada dođe hladno vreme. Svima nam …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.