Prvi broj časopisa „Optim-Um“ u znaku kulturne raznolikosti

U četvrtak, 14. novembra  sa početkom od 11 časova u Media & Reform centru održana je promocija prvog broja Časopisa za društveno-humanističke radove ,,Optim-Um“.

Prvi broj časopisa inspirisan je svetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, pa je ideja prvog broja časopisa bila promovisanje kulture, kulturne raznolikosti, edukovanje i informisanje mladih o aktuelnim problemima i dešavanjima u društvu i mogućnostima njihovog kulturnog angažmana.

Govornici su bili Dijana Milošević (glavni urednik), koja je istakla važnost kulturne participacije mladih, jer njihovim kulturnim angažmanom utiču na kulturni razvoj svoje sredine i šire zajednice, zatim Miljana Živić (zamenik glavnog urednika), koja je istakla ključne rubrike časopisa (intervjui sa predstavnicima akademske zajednice i kulturnih i umetničkih društava, piscima, glumcima, direktorom NKC-a, studentima koji su pohađali program razmene…) ukazavši na značajne rezultate: najčešće su stariji ljudi i etničke manjine isključene iz kulturnog života i neophodno je raditi na dijalogu i njihovom kulturnom razvoju, i Petra Moskatelo (diplomirani pedagog na master studijama) koja je govorila o svom iskustvu sa razmene, ističući da je 6 meseci bila sa ljudima različitog kulturnog, verskog i etničkog identiteta ali to nije bila prepreka, već samo prednost u njihovom dijalogu i druženju, jer je mnogo naučila.

„Kulturna raznolikost nije nešto što nas odvaja, već nešto što svaku kulturu čini posebnom u odnosu na druge, kulture su stalno u međusobnom dodiru, na taj način se obogaćuju i razvijaju.“ – kaže Petra.

Drugi broj časopisa je u pripremi i nosiće naziv ,,Socijalna pravda“. U završnom delu promocije, prisutni su diskutovali o socijalnoj pravdi, te došli do zaključka da je neophodna saradnja institucija i nevladinog sektora u prevazilaženju mnogih problema (nepravdi) u našoj sredini, ali i široj zajednici.

Nakon drugog broja, članovi tima za izradnju časopisa planiraju organizovanje naučne konferencije, tako da pozivaju sve zainteresovane da se prijave na konkurs koji je u pripremi. Možete očekivati dodatne informacije na fb i instagram profilu udruženja Optim-Um.

Tim za izradu časopisa ističe da je ceo njihov rad zasnovan na volonterskom angažovanju i da su otvoreni za saradnju kako bi svoj drugi broj časopisa podigli na viši nivo.

https://www.youtube.com/watch?v=xoSGtFaV0Jg.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.