četvrtak , 23 marta 2023
Covid 19
Vakcinacija 2021.

Prvi antigenski test iz pljuvačke dostupan u Nišu

U privatnim laboratorijama u Srbiji od ove sedmice može se naći prvi antigenski test iz pljuvačke kojim građani mogu proveriti prisustvo korona virusa.

Prema stručnim procenama, osetljivost i pouzdanost ovih testova je na nivou PCR testa.

Test je nedavno odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, što znači da se on može koristiti “ravnopravno sa PCR testovima u različitim situacijama, pa i za prelazak granice”.

Antigenski test iz pljuvačke je, nakon šestomesečnog naučnog istraživanja, proizvela kompanija za izradu medicinskih sredstava i aparata Neomedika, sa sedištem u Nišu, u okviru programa “Naisa”, koji je vezan za borbu protiv kovida19. Prema rečima rukovodilaca kompanije, rezultati testiranja proizvodima Neomedike standardizovani su i priznaje ih Svetska zdravstvena organizacija.
Vlasnik Neomedike, Saša Tričković, kaže za “Danas” da je antigenski test “značajno jeftiniji” od PCR testa – sa kojim inače “postoji stoprocentno slaganje”, jer je velikoprodajna cena izuzetno povoljna, dodajući da će konačnu cenu ipak određivati privatne laboratorije.
On kaže da je ovaj test konkurentan kineskim i indijskim testovima koji imaju najniže cene na svetskom tržištu.
Prema njegovim rečima, test je neinvazivan i lak za upotrebu, ali je ipak predviđeno da testiranje izvode isključivo zdravstveni radnici. Rezultat je gotov posle deset, a može se očitati posle 15 minuta.
Prvobitna ideja bila je testiranje školske dece, jer je njima uzimanje uzorka iz pljuvačke daleko komotnije od uzimanja brisa, koje može biti i bolno. Pritom, za uzimanje ovakvog uzorka služi profesionalni kolektor, koji je anatomski prilagođen, a na donjem kraju je epruveta, što tom uzrastu može biti atraktivno. Naravno, ovaj način uzorkovanja je izuzetno pogodan i za druge situacije, recimo granične prelaze“, kaže Tričković.
Test je krajnje precizan jer se iz uzorka pljuvačke “detektuje nukleokapsidni protein SARS- KoV-2 virusa, koji se prvi javlja, a stabilan je i kod asimptomatskih pacijenata”.
Profesor na Medicinskom fakultetu, doktor Oliver Stojković, kaže za Nova.rs da je od početka pandemije veliki broj proizvođača pokušavao da napravi testove koji bi kao uzorak koristili pljuvačku.
Ona je lakše dostupna, manje invazivna. Sad imamo virusne testove kao što su PCR i antigenski test i ovi imunološki testovi kakav je ovaj niški koji kao uzorak koristi uzorak pljuvačke“, rekao je Stojković.
Kad je reč o pouzdanosti, Stojković kaže:
Test proizveden u Nišu odnosi se na analiziranje imunoglobulina A – IGA antitela. On se u odnosu na IGG javlja mnogo ranije, oko 30 posto ljudi u prvih sedam dana od početka simptoma, a ne od zaražavanja pozitivno je na IGA antitela. Za razliku od tog nalaza, svega 17 odsto je pozitivo na IGG nalazu. U tom smislu ovaj test jeste dvostruko senzitivniji. Moram da naglasim da ovo nije test na prisustvo virusa. Ovo je test koji utvrđuje našu reakciju na infekciju“, ističe Stojković.
Izvor: 021

Takođe pročitajte

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Gotovo dve trećine ispitanih građana Srbije u proseku ne spava poželjnih sedam do osam sati, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.