petak , 31 marta 2023
foto Časlav Stojiljković

Prvenac Jovane Đorđević u leskovačkom Narodnom muzeju

Prvu samostalnu izložbu grafike Jovana Đorđević (27) poklonila je rodnom gradu gde od sinoć u Narodnom muzeju posetioci mogu da razgledaju njena dela nastala u proteklih nekoliko godina.

Izložbu su otvorili slikar Milivoje Novković i profesor Dejan Stojanović a Jovana nam otkriva da se bavi temom prolaznosti.

“I u ovim radovima taj proces je prikazan kroz neke motive iz prirode koji su uglavnom amorfnih struktura i upućuju u neki efemerni svet. Dela nastaju tako što se u meni dugo kuva i traži inspiracija. Motive uglavnom nalazim u prirodi, to obeležim ih fotoaparatom i posle te motive nadograđujem. Na grafikama su asocijalni motivi, ali u glavnom može da se prepozna neki kamen, stena ili list, kaže mlada umetnica koja je  posle završene srednje umetničke škole,  upisala osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je diplomirala 2012. u klasi profesora  Velizara Krstića.

Na grafičkom odseku istog fakulteta, u klasi profesorke  Biljane Vuković, 2014. godine završava master studije i upisuje doktorske, u klasi prof. Žarka Smiljanića.

Član je Foto-kluba Leskovac i učesnik brojnih izložbi fotografija i grafika u Srbiji i inostranstvu. Za svoje radove dobila je nekoliko nagrada i više priznanja.

Takođe pročitajte

Koncertni klavir konačno u Nišu

Niš dobio priliku za nastup svetskih pijanista, u Svetosavski dom stiže koncertni klavir vrhunsikh performansi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.