nedelja , 27 novembra 2022
Foto: DokTok

Prva pomoć kod opekotina

U slučaju prolivanja vrele tečnosti po telu, odeća se lepi za opečenu kožu i kada je povučete da biste je skinuli, istovremeno skidate i jedan sloj kože. Možete da skinete deo garderobe koji nije zalepljen, a da makazama obrežete deo tkanine koji je neposredno iznad rane.

Ono što uvek u toj situaciji prvo treba da uradite jeste da opečeni deo (iako je garderoba preko njega) stavite pod mlaz tekuće hladne vode sa česme. Voda ne sme biti ledena jer će to na drugi način oštetiti ranu, već umereno hladna (oko 15C), stoga ni kockice leda ne stavljajte na ranu. Rashlađivanje vodom pod česmom treba da traje ne par sekundi već najmanje 10 minuta. Razlog je to što se na vreloj koži oštećenje tkiva nastavlja i u narednim minutima, pa ćete dužim rashlađivanjem smanjiti ne samo bol, već i oticanje i rizik za nastanak ožiljaka. Ukoliko je neizvodljivo da hladite pod mlazom tekuće vode, preko rane možete staviti hladne obloge koje ćete menjati narednih 30 minuta – npr. pamučnu pelenu ili mokar peškir. Hladne obloge se stavljaju samo na ranu, a telo utoplite.

Ne mažite ranu melemom, uljem, pastom za zube, puterom, time ćete povećati rizik od infekcije, a premazana koža će teže odavati toplotu i opekotina će se sporije hladiti. Melem ćete koristiti u kasnijoj fazi zarastanja kada vam to lekar bude odobrio. Nikada sami ne bušite i ne skidajte plihove, oni su zaštita od infekcije. Prstenje, sat ili drugi nakit na rukama odmah skinite jer će ruka ubrzo da otekne pa će prsten ometati protok krvi.

Zaštitite ranu tako što ćete na nju staviti sterilnu gazu, a zatim labavo obmotati zavoj. Ako to nemate možete uvući ruku u čistu jastučnicu ili je uviti u čaršaf i tako krenuti u najbližu zdravstvenu ustanovu gde će hirurg adekvatno očistiti i previti opekotinu, dobićete lek protiv bolova i po potrebi vakcinu protiv tetanusa.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti dr Natašu Jovanović ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

Piše: dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatar

 

Takođe pročitajte

Roma Company pomogla otvaranje trenažnog centra u domu Duško Radović u Nišu

Zahvaljujući donaciji Roma Company, Dom za decu i omladinu ‚‚Duško Radović“ u Nišu bogatiji je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.