petak , 24 marta 2023

Prva majstorska konvencija JUG – Samo informisan majstor je dobar majstor

Udruženje Autoservisi Srbije, jedino srpsko strukovno udruženje servisera vozila, po prvi put organizuje događaj Majstorska konvencija JUG (MajKon JUG).

Prva konvencija majstora će se održati u subotu, 28.januara u Nišu, a pratiće je više od 80 majstora iz cele regije. Osim njih, događaju će prisustvovati predstavnici naučne i stručne zajednice kako bi neposredno stekli uvid u probleme sa kojima se serviseri suočavaju. Konvencija je namenjena legalnim serviserima vozila, a cilj događaja je bolje povezivanje radionica, podizanje informisanosti servisera o novinama i trendovima u autoindustriji, ali i o pitanjima dualnog obrazovanja, ekologije, zakonske regulative, dijagnostike, softvera, nelojalne konkurencije i nedost5atka zanatlija.

Serviseri vozila suočavaju se sa sve većim i bržim promenama koje se događaju u autoindustriji. S druge strane, sve je manje interesovanje za bavljenjem zanatima, a odgovora školskog sistema u oblasti servisiranja vozila nema. Zato u Udruženju servisera ističu da će u budućnosti biti organizovano mnogo regionalnih i nacionalnih skupova sa ciljem da se otvoreno govori o problemima struke, ali i da se u njihovo rešavanje uključe svi činioci: država i resorna ministarstva, školski sistem, kompanije koje posluju u autoindustriji i sami serviseri vozila.

Svesni smo svih problema u našoj struci, to je ono što nas je udružilo. Znamo i da probleme u našoj branši ne možemo rešavati sami. Na konvenciji će biti dosta reči o nedostacima školskog sistema u oblasti servisiranja vozila, o dualnom obrazovanju i o zajedničkoj inicijativi ETŠ Mija Stanimirović, Privredne komore Srbije i Udruženja za uvođenje obrazovnog profila Tehničar mehatronike vozila, koji treba da odgovori na potrebe savremenih servisnih radionica“, izjavila je Aleksandra Đurišić u ime organizatora događaja.

Ljubiša Tjupa, nastavnik u ETŠ Mija Stanimirović iz Niša predstaviće serviserima inicijativu za uvođenje profila Tehničar mehatronike vozila.

„Obrazovni sistem naše zemlje nije adekvatno odgovorio na ubrzani razvoj autoindustrije. Bez obzira što je uz pomoć Evropske unije kod nas formiran četvorogodišnji obrazovni profil Elektrotehničar za elektroniku na vozilima, u većini škola su se školovali učenici za klasična zanimanja sa zastarelim programom i pristupom. Zato je glavna zamerka poslodavaca nedostatak kvalitetne i školovane radne snage za rad u autoservisima“, naglašava Ljubiša Tjupa.

Udruženje Autoservisi Srbije, Privredna komora Srbije, poslodavci autoservisa i Elektrotehnička škola Mija Stanimirović iz Niša pokrenuli su inicijativu kod Agencije za kvalifikacije za uvođenje obrazovnog profila Tehničar mehatronike vozila u dualnom sistemu obrazovanja. Tehničar mehatronike vozila treba da zameni i unapredi postojeći Elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Program objedinjuje poslove automehanike, autoelektrike, autoelektronike, dijagnostike i programiranja vozila. Kroz dualni sistem školovali bi se budući autoserviseri koji bi odgovorili na potrebe savremenih servisnih radionica.

 „Očekujemo da ove godine upišemo prvu generaciju učenika za zanimanje Tehničar mehatronike vozila. U planu je da se formiraju centri za obuku nastavnika za nove tehnologije iz oblasti autotehnike. Takođe, trebalo bi da se obavi analiza potreba sadašnjih autoservisera i da im se omogući da kroz neformalno obrazovanje prošire svoja znanja i veštine za efikasniji rad na novijim vozilima. Sve ovo može da se obavi samo ako se udruže autoservisi, kompanije iz autoindustrije, škole i državne institucije“, kaže Tjupa.

Serviserima će se obratiti i Nikola Jovanović, dečak iz Obrenovca koji je široj javnosti postao poznat kao najmlađi serviser u Srbiji. On je odličan đak koji već nekoliko godina na svom Youtube kanalu promoviše majstorisanje i zanat. Zato je Udruženje angažovalo Nikolu kao ambasadora promocije upisa u mašinske i tehničke škole. Kampanjom koja je namenjena učenicima završnih razreda osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, Nikola je poručivao da je majstorski zanat lep, da se od bavljenja zanatom može lepo živeti, a da su moderni autoservisi sve, samo ne prljavi, neuredni prostori u kojima se radni dan provodi „u kanalu“.

U drugom delu konvencije biće održane radionice i prezentacije iz različitih oblasti. Majstorima će biti prezentovan najsavremeniji domaći program za vođenje autoservisa – Autotek, a imaće priliku da od Jakova Pekovića i Predraga Stojaovića čuju korisno predavanje o najčešćim uzrocima kvarova na turbokompresorima i njihovom otklanjanju. Predstavnici industrije uljara govoriće o najsavremenijim uljima, njihovim razlikama i specifikacijama. Po prvi put u ovom delu Srbije serviseri će biti u prilici da slušaju o ADAS sistemima, ali i da vide kako izgleda praktična primena.

„Prezentovaćemo ADAS sisteme kroz teoriju (ono što bi trebalo da budu) i praksu (kako to stvarno izgleda). S obzirom na to da su znanje i svest o ADAS sitemima u Srbiji na veoma niskom nivou, ovo će biti odlična prilika da učesnici prošire svoja saznanja i blagovremeno se pripreme za sve veće prisustvo ovih sistema u vozilima koja svakodnevno servisiraju. Smatramo da će sadržaj biti veoma interesantan jer ga predstavljamo iz ugla iskustva u radu sa ADAS sistemima“, izjavio je povodom Majstorske konvencije Vladimir Kapor, direktor kompanije OBD2.

Za kraj, iz Udruženja poručuju da se nadaju da će konvencije majstora postati tradicionalna dešavanja koja će doprineti da se poslovanje autoservisa podigne na viši nivo, ali i da se reše neki od gorućih problema struke – veliki broj nelegalnih servisa i nedostatak kvalifikovanih kadrova, te da se podigne nivo interesovanja mladih za bavljenjem ovim perspektivnim i izuzetno traženim poslom

Takođe pročitajte

Akademsko pozorište niškog SKC NIŠ osvojilo četiri nagrade u Kragujevcu

„Kući“, predstava Akademskog pozorišta SKC Niš, je sa festivala amaterskih pozorišta u Kragujevcu donela čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.