četvrtak , 24 septembra 2020

“Proveri i pobedi” – Besplatni mamografski pregledi u KC Niš

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Klinički centar u Nišu pokrenuli su zajedničku akciju pregleda i prevencije, pod sloganom „Proveri i pobedi, u 2020. godini 20.020 pregleda“.

Ova akcija podrazumeva da sve žene koje žive u gradovima na jugu i jugoistoku zemlje starosti od 50 do 69 godina narednih godinu dana mogu potpuno besplatno, čak i bez zdravstvenog osiguranja, da obave pregled na pokretnom mamografu, a sve to u cilju ranog otkrivanja i prevencija raka dojke.
Januara se ta mogućnost pruža ženama iz Niša jer se mamograf trenutno nalazi u Nišu u krugu Kliničkog centra. Pregledi će seobavljati u periodu od  od 8 do 20 sati, a u proseku traje do tri do pet minuta.

  • Naša ideja je sada da u 2020.godini bude pregledeno na jugu zemlje 20 020 žena na pokretnom mamografu koji je već postavljen na ulazu u Klinički centar i već je krenuo sa radom. Akciju je podržalo i Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministrom dr Zoranom Lončarom. Prošle godine smo uradili oko 13.000 pregleda na mamografu, a ako pogledamo zajedničku statistiku plan je da se u Nišu, Blacu, Žitorađi, Merošini, Varvarinu, Ćićevcu, Beloj Palanci, Raški, Tutinu, Sjenici, Bajionoj Bašti, Novoj varoši, Priboju, Čajetini, Vrnjačkoj Banji, prema strukturi žena, a to je od 50 do 69 godina, sada pregleda bar 75 posto žena. To je veliki broj jer statistika pokazuje da u ovom delu zemlje ima oko 50 000 žena ove starosne granice. I da se svaka druga odazove našem pozivu to je preko 20.000 žena“ – kaže profesor dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš.

Prema njegovim rečima prošle godine je na ovaj način pregledano preko 13.000 žena, a preventivni pregledi su od posebnog značaja.

 

  • Pozivamo sve žene iz ovog dela Srbije da se odazovu ovoj akciji, a jedan od razloga je i to što Srbija ima 4.000 godišnje novootkrivanih žena sa tumorom dojke, a bitku izgubi oko 1600 žena. U ovom slučaju preventivna i ovakve akcije su jako važne. Ako pregledamo preko 20.000 građanki sa ovog prostora i pružimo im mogućnost da provere svoje zdravlje ovaj broj može biti smanjen. Zanimljiv podatak je da se žene iz manjih sredina redovnije odazivaju našem pozivu za ovakve akcije. Primer su Dimitrovgrad i Babušnica gde se prošle godine odazvalo 100 posto žena“ – dodao je Radovanović.

Za pregled mogu da se prijave sve žene naznačene starosne dobi, a lekari pre svega apeluju da to budu one osobe koje pripadaju rizičnim grupama, koje imaju genetskih predispozicija za pojavu raka dojke, žene koje su prvi put rađale posle 30 godine, gojazne i žene koje su na bekoj hormonskoj terapiji.

Profesor dr Dragan Stojanov, direktor Centar za radiologiju Kliničkog centra Niš je dodao da skring mamografija omogućava da se karcinom dojke uoči na vreme u fazi kada je lečenje moguće kako bi one nastavile sa kvalitetnim životom.

  • Pojedine žene nisu ni svesne da imaju neke probleme i zbog toga je neophodno da se one podvrgnu skrining pregledu. Skrinig se radi kod žena od 50 do 69 godina a tako je jer se i karcinom dojke najčešće javlja u ovom periodu života. Snimanje nije štetno jer se radi o savremenim digitalnim aparatima sa niskom dozom zračenja koje nema nikakvo štetno dejstvo po pacijneta. Preporučljivo je da se žene podvrgnu ovom pregledu svake druge godine. Prošle godine smo ovaj način pregleda približili i ženama u malim mestima“, istako je Stojanov.

Tokom ove godine mamograf će obići sve opštine na jugoistoku Srbije. Pacijentkinje će na vreme putem medija biti obaveštene o rasporedu ili terminima kada će se mamograf nalaziti u njihovom mestu.

Takođe pročitajte

Još jedna donacija američke vojske

Ispitivanje pacijenata za transplataciju biće unapređeno zahvaljujući najmodernijim aparatima u vrednosti od preko milion dolara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.