Cenjeni šumski plodovi najbolji su sveži ali pošto nisu uvek dostupni način da se sačuvaju može biti sušenje ili mariniranje a time se ovih dana uveliko bavi poznati vlastinački ugositelj Bratislav Mitrović.
Gosti u njegovom etno restoranu “Zavičaj” inače imaju privilegiju da jedu domaće proizvode a pečurke su samo jedna od ponuda.
Bratislav nije samo vrsni poznavalac gljiva već je neko ko uživa i dok ih sprema. Uspeli smo da od njega “ukrademo” recept a vi ga prilagodite svom ukusu i potrebama.
Potrebna je voda, sirće, so, šećer, biber u zrnu, lovor, mirođija, zejtin. Sve to pomešati u 1,5 litara vode što je dovoljno za četiri kilograma svežih pečuraka.
“Marinadu staviti da proključa i ponovo proveriti ukus jer zaista nemam tačne mere nego “odokativno”. Kad proključa ubaciti očišćene pečurke da se kuvaju još pet minuta. Skoniti sa vatre, poređati pečurke u tegle i nalivit marinadom u kojoj su se kuvale. Mogu se tako čuvati par meseci i odlične su kao meze, koji ovih dana uveliko sprema nove količine mariniranih lisičara, belih kozjača i vrganja.