Provereni recept za mariniranje pečuraka

Cenjeni šumski plodovi najbolji su sveži ali pošto nisu uvek dostupni način da se sačuvaju može biti sušenje ili mariniranje a time se ovih dana uveliko bavi poznati vlastinački ugositelj Bratislav Mitrović.

gljive u salamuruGosti u njegovom etno restoranu „Zavičaj“ inače imaju privilegiju da jedu domaće proizvode a pečurke su samo jedna od ponuda.

Bratislav nije samo vrsni poznavalac gljiva već je neko ko uživa i dok ih sprema. Uspeli smo da od njega „ukrademo“ recept a vi ga prilagodite svom ukusu i potrebama.

vrganjiPotrebna je voda, sirće, so, šećer, biber u zrnu, lovor, mirođija, zejtin. Sve to pomešati u 1,5 litara vode što je dovoljno za četiri kilograma svežih pečuraka.

„Marinadu staviti da proključa i ponovo proveriti ukus jer zaista nemam tačne mere nego „odokativno“. Kad proključa ubaciti očišćene pečurke da se kuvaju još pet minuta. Skoniti sa vatre, poređati pečurke u tegle i nalivit marinadom u kojoj su se kuvale. Mogu se tako čuvati par meseci i odlične su kao meze,  koji ovih dana uveliko sprema nove količine mariniranih lisičara, belih kozjača i vrganja.

 

Takođe pročitajte

MADE OF US – mladi vlogeri upoznaju Srbiju

Kampanja „Made of Us – Putovanje EU-Zapadni Balkan“, koju finansira Evropska unija i koju vam donosi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.