Prototipi robota na Forumu naprednih tehnologija (VIDEO)

U Nišu je otvoren Drugi forum naprednih tehnologija, koji je okupio više od stotinu izlagača iz oblasti IT i telekomunikacione industrije. forum-naprednih-tehnologija-masinski-fakultetCilj je da se Niš pozicionara kao Centar naprednih tehnologija u ovom regionu u kome radi oko 3.000 ljudi.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je da u IT sektoru u Srbiji radi 19.000 ljudi i da je profit u toj oblasti blizu pola milijarde evra.

„Godišnje se sada iškoluje 1.500 IT stručnjaka, a naš cilj je da taj broj podignemo na 5.000. Ovog trenutka u Srbiji moglo da se zaposli još 15.000 IT stručnjaka, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije u narednom periodu je i povezivanje naučnih i istraživačkih institucija i privrede, jer nema konkurentne privrede bez inovacija.

„Na žalost, do sada smo malo ulagali u nauku, istraživanja i inovacije. U zemljama Evropske unije prosečno ulaganje u nauku iznosi više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, a kod nas je ispod jedan odsto“, naglasio je Ljajić i dodao da bi ulaganje u nauku trebalo da iznosi bar jedan odsto.

Na Forumu učestvuju četrdesetak kompanija ali i fakulteta i škola koje su prikazale svoja dostignuća u ovoj oblasti. Tako je student na master studijama Mašinskog fakulteta Vladimir Mitrović predstavio prototip robota koji pokreće vizija.

„Reč je o lego robotu koji se pokreće na osnovu prepoznavanja nekog predmeta. Kao kameru koristim mobilni telefon. Lego roboti koštaju oko 300 evra ali se mogu napraviti i za 50 evra. Njihova primena bi mogla biti u svetu zabave ali i industrije jer bi imali mogućnost da prepoznaju škart i takav uklone sa trake, pojašnjava Mitrović.

Organizatori skupa su Grad Niš, Regionalna privredna komora Niša, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet i Niški klaster naprednih tehnologija.forum-naprednih-tehnologija-fazi

Takođe pročitajte

Inkluzivni pristup obrazovanju – Učimo svi zajedno

Biotehnološka škola „Šumatovac“ u Aleksincu danas je bila domaćin događaja promocije inkluzivnog obrazovanja i uvažavanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.