Proširene vene i oticanje nogu – Šta uzrokuje i kako ih lečiti?

Proširene (varikozne) vene donjih ekstremiteta predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova, učestalije kod žena nego kod muškaraca.

Nastaju usled popuštanja venskih zalistaka, koji se ne zatvaraju korektno, te vene nisu u mogućnosti da adekvatno pumpaju vensku krv ka srcu. Kao posledica dolazi do zadržavanja (staze) krvi u venama donjih esktremiteta, povećanja pritiska na zidove venskog krvnog suda i posledičnog širenja.

Najčešći uzroci nastanka proširenih vena su genetika, dugotrajno sedenje i/ili stajanje, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća.
Simptomi koji karakterišu proširene vene donjih ekstremiteta su oticanje i bolovi u nogama, osećaj umornih i ‘teških’ nogu, a u težim slučajevima grčevi i pojava otvorenih rana (venskih ulkusa) na potkolenicama.

Otoci se najčešće javljaju u predelu potkolenica i skočnih zglobova, najizraženije u večernjim časovima, nakon celodnevnog sedenja i/ili stajanja, kao i tokom visokih letnjih temperatura vazduha.

Dijagnostika proširenih vena se obavlja inspekcijom, palpacijom i kolor dopler ultrazvučnom dijagnostikom. Kolor dopler je neinvazivna, bezbolna i bezbedna ultrazvučna metoda, kojom se vizualizuju mnoge karakteristike krvnih sudova (arterija i vena), kao što su promer, protok, oslabljena cirkulacija, morfološke i stenozantne promene, prisustvo trombnih masa. Pregled je vrlo komforan za pacijenta, ne zahteva nikakvu pripremu, maksimalnog trajnja do 30 min.

Proširenje vena donjih ekstremiteta nije izlečiva bolest, jer se oštećeni venski zalisci i zidovi venskog krvnog suda ne mogu vratiti u prvobitno stanje, ali postoje načini da se ublaže simptomi i smanji progresija bolesti.

Najefikasnije metode su fizička aktivnost, smanjene telesne težine, prestanak pušenja, elevacija nogu, elastične čarape, upotreba gelova i krema koji smanjuju bolove i oticanje nogu, redovne kolor dopler kontrole i lekarske kontrole.

Na ovu i druge teme vezano za vaše zdravlje ili zdravlje vašeg deteta, možete potražiti mišljenje lekara i specijalista iz udobnosti svog doma, a putem telefona ili računara. Napravite svoj profil na www.doktok.rs i zakažite termin na DokTok platformi koja nudi besplatne zdravstvene konsultacije sa više od 100 stručnjaka različitih specijalnosti, među kojima su lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, internisti, ali i psiholozi i psihoterapeuti.

Piše: dr Ivana Šešić, specijalista radiologije

 

Izvor: Dok Tok Portal

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.