ponedeljak , 28 septembra 2020

Promocija zbirke kratkih priča „Imam nešto da ti kažem“

Inicijativa KOLEKTIV – centar za unapređenje prava LGBT+ osoba, u saradnji sa EU info kutkom iz Niša, 22. februara od 18 časova ogranizuje nišku promociju Zbirke kratkih priča „Imam nešto da ti kažem“.

Zbirku supriredili online magazin za promociju čitanja Bookvar i gej magazin Optimist, koji su u decembru 2016. raspisali konkurs za kratku priču na temu coming outa (saopštavanja drugima svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta).  Urednici zbirke su Milan Aranđelović i Predrag Azdejković, a o tome koje priče od pristiglih 165 ulaze u sastav zbirke odlučivao je žiri u sastavu: novinarka Tamara Skrozza, srpska književnica Simonida Milojković i bosanska književnica Lejla Kalamujić. One su takođe priču „Povratak iz Brizbejna“ Dušana Radakovića odabrale za pobedničku.

„Povratak iz Brizbejna“ je priča prožeta duhom minulih vremena, mučnim odnosom oca i sina; ona govori o vezama između roditelja i dece, gubicima, praštanju, prihvatanju, ljubavi i mržnji.

Zbirka pored priča sa konkursa sadrži i priče poznatih autora, kao što su: Igor Marojević, Dule Nedeljković, Dimitrije Vojnov, Dragan Jovićević, Milan Aranđelović; kao i deo scenarija filma „Pored mene“ Stevana Filipovića i Milene Bogavac.

Korice knjige radio je Dobrosav Bob Živković.

Štampanje ove zbirke podržala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava kroz projekat „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“, koji je finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Na promociji u Nišu govoriće urednici zbirke: Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina Optimist, i Milan Aranđelović, urednik Bookvar magazina.

Priče čitaju Vera Kurtić, čija je autorska priča deo ove zbirke, i Vesna Đorđević, aktivistkinja Ženskog prostora, koja će prisutnima pročitati pobedničku priču.

Moderatorka: Hristina Piskulidis, aktivistkinja Ženskog prostora i Inicijative Kolektiv.

Prisutni na promociji biće u prilici da besplatno dobiju svoj primerak zbirke „Imam nešto da ti kažem“.

Osim u Nišu, zbirka će 21. februara biti predstavljena u Beogradu, a 23. februara u Novom Sadu.

Takođe pročitajte

Dan bez automobila u Vlasotincu

Opština Vlasotince, ove godine, prvi put će učestvovati u akciji Dan bez automobila, pružajući time …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.