Knjiga - Ilustracija

Promocija studije o delima Andrića, Crnjanskog i Pekića u NKC-u

Doktorska studija Milana Orlića Andrić, Crnjanski, Pekić (pripovedne strukture srpskog (post)modernističkog romana), strukturalistički preispituje srpski književni kanon HH veka.

Ova studija daje originalni doprinos srpskoj književnoj teoriji. Ovako opsežno i zahtevno istraživanje figure pripovedača i pripovednih struktura u srpskom modernizmu i postmodernizmu, kao što je Orlićevo – do sada nije objavljeno.
Obuhvatajući izbor najznačajnijih srpskih pisaca, uključujući one koji su tačno identifikovani kao „preteče“ modernizma i postmodernizma, Orlićeva studija je dubinski fokusirana na trojicu ključnih autora. Reč je piscima koji svojim delima povezuju srpski i jugoslovenski modernizam i postmodernizam: Ivi Andriću, Milošu Crnjanskom i Borislavu Pekiću.
Tako Orlić dolazi do jednog od glavnih uvida, naime, da su pripovedne strukture srpske proze prešle putanju od potpuno razvijenog pripovednog subjekta do razgrađene figure pripovedača koja više nije „zakonodavac“ teksta. Nova figura pripovedača je tumač materijala koje ugrađuje u vlastitu tekstualnu strukturu. Pomenutu evoluciju Orlić u Apendiksu studije ilustruje pomoću četiri originalne a plastične dijagramske šeme. Ove šeme, u pravom strukturalističkom maniru, sažimaju pripovedne modele u srpskoj modernističkoj i postmodernističkoj prozi. Osim za srpsku, naznačeni modeli su relevantni za istraživanja slavističke i evropske literature. Napisana na engleskom jeziku, studija je prevedena na srpski jezik.

Milan Orlić rođen je 1962. godine u Pančevu. Književnik, filozof, naučni istraživač. Osnovne i master studije završio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (grupa za filozofiju). Doktorirao na Univerzitetu Monaš u Melburnu (Australija) temom The Narrative Structures of the Serbian Postmodern Novel: The Disintegration of the Narrative Subject and Re-construction of the Narrator Figure. Godine 2002-2005. održao seriju predavanja na Univerzitetima u Pragu, Brnu, Gdanjsku, Poznanju, Vroclavu, Opolu, Krakovu. U toku 2010. održao predavanja kao gostujući predavač na univerzitetu Monash u Melburnu (Australija). Godine 2013. održao seriju predavanja na Univerzietu Sorbona (Pariz 1 i Pariz 4).
Učestvovao na više od 30 naučnih konferencija i okruglih stolova u Srbiji, regionu i svetu, na tri kontinenta (Beograd, Boston, Bukurešt, Vašington, Vesprem, Kambera, Krakov, Niš, Ohrid, Novi Sad, San Antonio, Sidnej, Hobart…).
Učestvovao na više od 30 međunarodnih pesničkih festivala.
Objavljene knjige: O ne/stvarnom (pričoroman; “Književna omladina Srbije”, Beo-grad, 1987), Momo u polarnoj noći (mali poetski roman; “Prosveta”, Beograd, 1992), Iz polarne noći (knjiga poezije; “Prosveta”, Beograd, 1995; drugo dopunjeno izdanje 1996), Zapisi iz polarne noći (knjiga eseja; “Prosveta”, Beograd, 1997), Bruj milenija (knjiga poezije; “Prosveta”, Beograd, 1998. godine; drugo dopunjeno izdanje 2000), Grad, pre nego što usnim(knjiga poezije, “Mali Nemo”, Pančevo, 2005). Žudnja za celinom (Pančevo: Mali Nemo, 2009).
Zastupljen je u dvadesetak najvažnijih domaćih i stranih izbora, antologija i leksikona (npr. u Leksikonu balkanskih pisaca /Filozofski fakultet Masarikovog univerziteta, Brno, 2000/ i drugim leksikonima; zastupljenna jugoslovenskom CD-romu Literaturexpres 2000 u izdanju Srpskog PEN Centra). Najnovija: Antologija Cat Painters (An Anthology of Contermporary Serbian Poetry, Dialogos press, New Orelans, 2016). Najznačajnije nagrade: Isidora Sekulić, Milan Rakić, Branko Miljković, Prosvetina nagrada, Pečat varoši sremskokarlovačke, Pegaz, Plaketa Mermer i zvuci, Kondir Kosovke devojke i druge.
Poezija i eseji prevođeni su mu na petnaestak jezika, među kojima je i prevod objavljen u International poetry Review (SAD, Severna Karolina). Objavio je bilingvalno francusko-srpsko izdanje knjige pesama Ardent desir d’unite (billingue serbe-francais) u izdanju izdavačke kuće L’Harmattan (Paris, 2013).
O Orlićevom stvaralaštvu napisano je stotinak tekstova u Srbiji i regionu kao i nekoliko tekstova u inostranim časopisima u Evropi i svetu, uključujući World Literature Today (SAD).
Uređivao časopis Književnost. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Sveske (nagrada „Jeremija Živanović“ za najbolji književni časopis u Srbiji za 2001. godinu). Kao glavni urednik, uređivao reviju za digitalnu umetnost i kulturu Sveske- ArtTech. Glavni je urednik izdavačke kuće Mali Nemo. Predsednik Izršnog odbora Fonda Isidora Sekulić (2001-2005). Predsednik Odbora za međunarodnu saradanju Udruženja književnika Srbije (2001-2003).

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.