Promocija monografije o stvaralaštvu vajara Nikole Antova

U Paviljonu u niškoj Tvrđavi sutra, 1. juna sa početkom u 14 časova  biće održana promocija monografije „NIKOLA ANTOV“autora Milice Todorović.

Na promociji će pored autorke govoriti profesor istorije umetnosti dr Srđan Makrović koji je i recenzent knjige i istoričarka umetnosti Biljana Grković, muzejska savetnica. Izdavač monografije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Nikola Antov (Niš, 1933 – 2019) je istaknuti vajar koji je dao veliki doprinos popularisanju i aktuelizaciji vajarstva u Nišu. Imao je zapaženu ulogu i na nacionalnoj likovnoj sceni jer je njegovo stvaralaštvo, posebno od šezdesetih do osamdesetih godina XX veka, pripadalo glavnim tokovima razvoja srpske skulpture.
Monografija Nikola Antov svedoči o životnoj i stvaralačkoj biografiji umetnika. Knjiga obima 160 strana, koncepcijski je osmišljena tako da sadrži devet poglavlja: Uvod, Varajstvo Nikole Antova, Slikarstvo, Zaključak, Reprodukcije sa popisom dela, Biografija, Hronologija, Iz porodičnog albuma, Bibliografija.

Ilustrovana je sa više od 100 fotografija skulptura i 15 dokumentarnih fotografija iz života umetnika.
Autor teksta Milica Todorović analizira celinu opusa Nikole Antova konstatujući da se njegov skulptorski izraz razvijao na prilično dosledan način ali sa nužnim i neminovnim promenama tokom decenija rada, usled čega diferencira tri razvojne faze: rani period (šezdesete godine XX veka), srednji (sedamdesete i osamdeste godine) i pozni period (devedesete i dvehiljadite).

Stilske modifikacije definiše kao put od početnog pritajenog ekspresionizma preko specifičnog vida arhaizovano-asocijativne figuracije kao najznačajnijeg perioda, do apstrakcije organskog porekla karakteristične za poslednju fazu stvaranja. Autorka knjige paralelno prati stvaralačku i izložbenu aktivnost umetnika. Posebnim poglavljem analizira i slikarski opus koji iako je nevelikog obima, upotpunjuje kompletnu sliku o stvaralačkoj ličnosti Nikole Antova.
Nikola Antov je diplomirao na Višoj pedagoškoj školi (1956) i na Vajarskom odseku Akedemije likovnih umetnosti u Beogradu (1961). Od 1962. do penzionisanja 1998. godine bio je zaposlen u Narodnom muzeju u Nišu kao konzervator. Postao je član ULUS -a 1963. godine kada počinje i samostalnu umetničku karijeru. Realizovao je deset samostalnih izložbi. Učestvovao je na 119 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Holandija, Rumunija, Bugarska, Poljska, Grčka). Sa likovnim umetnicima Niša redovno je izlagao do 1997. godine. Bio je čest učesnik važnih nacionalnih izložbenih manifestacijama, na Oktobarskom salonu u Beogradu izlagao je jedanaest puta a na različitim izložbama ULUS-a takođe u Beogradu, dvadesettri puta. Dobitnik je 10 nagrada među kojima su nagrade na internacionalnim ili jugoslovenskim vajarskim simpozijumima i kolonijama ( Vrnjačka Banja, 1975; Aranđelovac, 1978; Trjavna u Bugarskoj, 1984; Sićevo, 1985). Jedini je niški vajar do danas koji ima cenjenu nagradu „Zlatno dleto ULUS-a“. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Niša.

Promocija knjige „Nikola Antov“ je deo programa obeležavanja gradske slave Sv. Cara Konstantina i carice Jelene.

 

Takođe pročitajte

Proslava Depeche Moda-a uz GIFT bend u klubu Oxygen

U klubu OXYGEN, oaze pravog live zvuka, očekuje nas jedinstvena proslava karijere najvećeg elektro-pop benda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.