utorak , 14 jula 2020

Promocija monografije o Kukaru

Povodom stogodišnjice od rođenja Božidara Đorđevića Кukara u prepunoj sali leskovačkog Narodnog pozorišta juče je promovisana monografija koja govori o životu i radu čoveka kome Leskovac, pored ostalog, duguje osnivanje Fabrike lekova „Zdravlje“.

Ovaj potomak porodice industrijalca obeležio je razvoj leskovačke privrede posle Drugog svetskog rata nesvakidašnjim osećajem za menadžerstvo i od nekadašnjeg grada tekstila stvorio grad farmacije i kozmetike. Кukar je bio osnivač Gradskog apotekarskog preduzeća, kozmetičke laboratorije „Кemofarma“, iz koje se izrodila i čuvena „Nevena“, da bi sa grupom radnika 1953. godine registrovao Fabriku lekova „Zdravlje“ koja je u najboljim godinama izvozila svoje proizvode u vrednosti većoj od 200 miliona dolara.

On je inicirao i osnivanje Hemijsko-tehnološke škole, a sredstva za njen rad je obezbeđivala fabrika kojom je uspešno rukovodio duže od dve decenije. Božidar Đorđević Кukar će ostati upamćen i kao osnivač modernog pozorišta u gradu na Veternici. Bio je deo njegovog glumačkog ansambla, a njegovu svestranost potvrđuje i to što se uspešno bavio i sportom. Ljubav prema farmaciji ga nikada nije napuštala, pa je u poznim godinama osnovao i svoju „Кukarevu apoteku“ kojom danas upravlja jedna od dve njegove ćerke. Sećanja na njegove podvige su još uvek živa. Monografija je doprinos tome, a promociji je prisustvovao veliki broj Leskovčana. Mnogi od njih su biranim rečima govorili o ovoj „privrednoj legendi grada na Veternici“.

Takođe pročitajte

Alpino koze sa pašnjaka Tamnjanice daju najkvalitetnije mleko

Poseban delikates za sve ljubitelje mlečnih proizvoda jeste kozji sir, kome se pripisuju brojne blagodeti, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.