utorak , 9 avgusta 2022

Promocija monografije o Kukaru

Povodom stogodišnjice od rođenja Božidara Đorđevića Кukara u prepunoj sali leskovačkog Narodnog pozorišta juče je promovisana monografija koja govori o životu i radu čoveka kome Leskovac, pored ostalog, duguje osnivanje Fabrike lekova „Zdravlje“.

Ovaj potomak porodice industrijalca obeležio je razvoj leskovačke privrede posle Drugog svetskog rata nesvakidašnjim osećajem za menadžerstvo i od nekadašnjeg grada tekstila stvorio grad farmacije i kozmetike. Кukar je bio osnivač Gradskog apotekarskog preduzeća, kozmetičke laboratorije „Кemofarma“, iz koje se izrodila i čuvena „Nevena“, da bi sa grupom radnika 1953. godine registrovao Fabriku lekova „Zdravlje“ koja je u najboljim godinama izvozila svoje proizvode u vrednosti većoj od 200 miliona dolara.

On je inicirao i osnivanje Hemijsko-tehnološke škole, a sredstva za njen rad je obezbeđivala fabrika kojom je uspešno rukovodio duže od dve decenije. Božidar Đorđević Кukar će ostati upamćen i kao osnivač modernog pozorišta u gradu na Veternici. Bio je deo njegovog glumačkog ansambla, a njegovu svestranost potvrđuje i to što se uspešno bavio i sportom. Ljubav prema farmaciji ga nikada nije napuštala, pa je u poznim godinama osnovao i svoju „Кukarevu apoteku“ kojom danas upravlja jedna od dve njegove ćerke. Sećanja na njegove podvige su još uvek živa. Monografija je doprinos tome, a promociji je prisustvovao veliki broj Leskovčana. Mnogi od njih su biranim rečima govorili o ovoj „privrednoj legendi grada na Veternici“.

Takođe pročitajte

Posle KORONE u Nišu povećan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Epidemija Kovid 19 bespovratno je promenila svet a neke stvari učinila je boljim, barem što …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.