Promocija knjige i filma italijanskog istoričara

Pravo sa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u Niš dolazi italijanski istoričar Erik Gobeti.

Nišlije će 26. oktobra od 17 sati u EU info kutku biti u prilici da upoznaju nezavisnog istoričara koji izučava Jugoslaviju u XX veku. Dugi niz godina Gobeti drži predavanja i konferencije o istoriji Jugoslavije, od Gavrila Principa do današnjih dana. Poslednjih nekoliko godina organizuje posete istorijskim turističkim destinacijama u ex-YU državama.
Ovom prilikom Gobeti će predstaviti svoju knjigu „Sarajevo Rewind“ koja nudi aktuelni prikaz Velikog rata iz ugla Italijana. Bavi se Sarajevskim atentatom kao polazištem za promenu Evrope, tačnije za rađanje Evrope kakvu danas poznajemo.
Nakon promocije knjige biće prikazan Gobetijev dokumentarni film „Sarajevo Rewind 2014>1914″.

Događaj se organizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu.

O filmu:
Dana 28.juna 1914. dva revolverska hica u Sarajevu okončavaju “Bel epok” i inaugurišu “Kratki vek”, vek ekstremnosti, svetskih ratova, totalitarnih režima, velikih ideologija, velikih tragedija. Sto godina deli nas od tih hitaca koji su izmenili istoriju čovečanstva. Šta je danas ostalo od tog događaja, od sećanja na njegove protagoniste?
Ovo je istorijski road-movie koji predstavlja puteve kojima su prolazili Gavrilo Princip i Franc Ferdinand dolazeći u Sarajevo, jedan iz Beograda a drugi iz Beča. Dva putovanja po današnjoj Evropi kroz granice, priče, sećanja. U stalnom dijalogu između prošlosti i sadašnjosti, kafanskih priča i intrevjua sa istoričarima, na površinu izlaze konflikti identita, suprostavljena sećanja, aktuelni kompleksni odnosi između nacija, nacionalizam i nadnacionalne političke realnosti više nacija.

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.